Facebook ограничава достъпа до политическо съдържание в платформата си

Социалната мрежа провежда тестове за намаляване политическо съдържание за потребители, които предпочитат да не го виждат

17:50 | 10 февруари 2021
Обновен: 17:50 | 10 февруари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, снимка: Bloomberg
Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, снимка: Bloomberg

Facebook заяви, че ще ограничи политическото съдържание, което виждат потребителите в платформа, пише The Wall Street Journal. По този начин компанията потенциално ще намали ролята си, която играе в политическите избори и гражданските дискусии.

Съобщението, направено чрез публикация в сряда, следва изявлението на главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг от миналия месец, според което повечето потребители искат да виждат по-малко политическо съдържание в мрежата. Зукърбърг обяви, че премахването на политическите постове ще позволи на Facebook да „извършва по-добре работа си, която в основата си е да събира хората и да насърчава по-здрави общности“.

Facebook обяви, че политическото съдържание понастоящем представлява само 6% от това, което хората виждат в платформата. Компанията ще започне да провежда експерименти за намаляване на това количество още повече за потребителите в Канада, Бразилия и Индонезия през следващите седмици.

Компанията заяви, че все пак няма да премане изцяло политическото съдържание, а по-скоро ще проучи начини как то да бъде ограничено за потребители, които предпочитат да не го виждат.

Усилията на Facebook в тази посока са ключови, тъй като мрежата се е превърнала в централен участник в изборите и социалните движения по света.

В реч от октомври 2019 г. Зукърбърг нарече социалните мрежи „петата власт“, като ги постави наравно с медиите, както и с изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Промяната във Facebook идва след тежки президентски избори в САЩ, които на два пъти накараха команията да се позове на така наречените си "спешни мерки", за да oграничи гражданските дискусии. Първият път бе непосредствено след изборите през ноември, а вторият –  след като привържениците на бившия американски президент Доналд Тръмп щурмуващи Капитолия на 6 януари.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че вътрешно проучване на Facebook, проведено преди изборите стига до заключението, че най-активните политически групи във Facebook използват езика на омразата, разпространяват конспиративни теории и призиви за насилие.

В зависимост от това докъде стигнат промените на Facebook, намаляването на видимостта на политическото съдържание може да обърка екосистемата на онлайн активизма, публикуването на съдържание и дигиталната реклама, която използва сегашния алгоритъм на социалната мрежа и отчита 2,8 милиарда потребители месечно.

Крайното решение за показването или ограничаването на политическото съдържание в световен мащаб ще зависи от резултатите от тестовете и отзивите на потребителите, казват от компанията.

„Нашата цел е да запазим способността на хората да намират и да си взаимодействат с политическо съдържание във Facebook, като същевременно зачитаме вкуса на всеки човек към това, което иска да вижда в своя новинарски поток в мрежата“, се казва в публикацията.

Междувременно по-късно през тази година компанията ще се изправи пред решението на новия т.нар. Съвет за надзор на съдържанието във Facebook  (Facebook content oversight board), който трябва да отсъди дали компанията е допуснала грешка с това, че блокира профила на президента Доналд Тръмп.