Има ли цензура в Twitter или Facebook

Джо Либър, директор на Eurasia Group САЩ

11:54 | 13 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В краткосрочен план намаляват трудностите при регулиране на тези компании, което се дължи на обединеното демократично правителство.

Докато може би се интересуват от преразглеждане на раздел 230, защото не харесват политиките на Twitter или Facebook за модериране на съдържание, сега Twitter казва, имаме екстремистко поведение и възприемаме нов подход към него.

В по-дългосрочен план това наистина е дестабилизиращо за политиката на САЩ като цяло, защото големите технологични компании ще станат лошите, докато консервативните гласове до голяма степен са заглушени в дебата за избора на тези концентрирани икономически платформи.

Това не е така устойчиво и ще има реакция срещу тези компании.

Но, както каза предишният ви гост, наистина засега е трудно да се разбере под каква форма ще стане.

Това очевидно е цензура.

Те възпират достъпа на определени хора до платформа за изразяване на мнение поради съдържанието, което предлагат.

Очевидно ги цензурират.

Бихте могли да твърдите, че тук има известен аспект на защита на обществената безопасност, защото се подстрекава към насилие.

Но Twitter направи нещо в по-малък мащаб. Много по-важно е, че Google, Apple и Amazon свалиха Parler от платформите си и не им дават достъп до сървърите си.

Много по-важно е от ограничаване само на един потребител.

Това предполага, че са готови да използват властта си, за да блокират речта, която не харесват.

Тук трябват наистина ясни правила.

Дори да са трудни за изпълнение, когато републиканците се върнат на власт, което неминуемо ще се случи, всички тези правила ще бъдат разгледани още веднъж.