Закон в Австралия принуждава Facebook, Google да плащат на медии

Едуард Джонсън, Bloomberg News

11:30 | 25 февруари 2021
Обновен: 12:48 | 25 февруари 2021
Автор: Антон Груев

В крайна сметка проектозаконът беше приет много бързо, аз очаквах това да стане по-късно през деня. Убеден съм, че властите са искали това събитие да влезе в днешния новинарски поток.

Вярно е, че регулатори и медийни компании по целия свят са следили развитието на случая и без съмнение са обмисляли как да спечелят повече пари от Google и Facebook.

Европейските издатели се свързаха с властите на ЕС и им оказаха натиск да последват примера на Австралия.

Опасенията за двете компании са, че това ще доведе до каскада от регулации и в други региони по света.

Тези опасения се прибавят към безбройните правила, които намаляват тяхната господстваща позиция в онлайн рекламата и тяхната пазарна мощ, както и контрола върху разпространението на информация на ключови пазари по света.

Правителството заяви, че ако двете компании постигнат търговски сделки с традиционни медии в Австралия, това може да е достатъчно и да не попаднат под ударите на новия закон.

Изглежда заплахата е била достатъчна, защото Google подписа няколко сделки в последните седмици, включително с News Corp на Рупърт Мърдок. В последните дни Facebook също започна да подписва договори, като последният е със Seven West Media.

В крайна сметка властите постигнаха целта си, принудиха технологичните компании да седнат на масата за преговори и бяха подписани сделки на стойност стотици милиони долари.

Отстъпките са, че двете дружества ще могат да избира с кого да подписват сделки, а няма да бъдат принуждавани да преговарят цялостно с медийните компании. Освен това, компаниите ще получат едномесечно предизвестие, ако ще попадат под ударите на закона.

А правилото, което определя сумата, която технологичните гиганти ще плащат за съдържанието на издателите ще се използва като крайна мярка. И точно тази мярка предизвика най-сериозна реакция от Facebook и Google.