Проучване: Младите хора в Германия са по-потърпевши от кризата

Всеки втори между 18 и 29 г. претърпява загуби в сравнение с 15% от тези над 60-годишна възраст

08:47 | 3 август 2020
Обновен: 08:47 | 3 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

По-младите в Германия са по-икономически засегнати от последствията от коронавирусната пандемия, отколкото по-възрастните хора. Това става от представително проучване на от компанията за пазарни изследвания Nielsen, поръчано от Германската асоциация на фармацевтичните производители. Колкото са по-възрастни германските граждани, толкова по-малка е вероятността да реализират загуби, пише Die Zeit.

Сред 18-19-годишните всеки втори (50%) отчита икономически загуби, а 38 сред 30-39 годишните – 18%. Поради това пандемията при по-възрастните преминава почти без финансови последици. Само 15% от тези над 60-годишна възраст са усетили загуби, докато 85% са посочили, че не им е нанесена финансова среда.

Според изследователите на пазара по-младите хора вероятно изпитват повече затруднения, тъй като работят на места, които са по-засегнати от кризата и по-често имат по-лоши договори от по-възрастните. Освен това пенсионерите не са засегнати от дейността по схемата за частична безработица или от безработица като цяло.

Коронакризата почувстваха и семейства, сочи проучването. Докато необвързанитеи двойките са били слабо засегнати, домакинствата с три до четири и повече от пет души сигнализират за повече икономически загуби (съответно 42 и 54%).

Като цяло почти една трета (31%) от всички респонденти отчитат загуби за себе си заедно със своите партньори, например, на фона частичната безработиза или липса на поръчки при самостоятелно заетите лица. 68% отбелязват, че нямат отрицателни последици върху бюджета на домакинствата си.

Отделно, водещи германски икономисти са обезпокоени от значително нарастващия брой коронаинфекции на ежедневна база. "Евентуална втора вълна на коронавируса може да бъде икономически по-вредна от първата, тъй като много компании са засегнати, имат високи дългове и почти нямат резерви", заяви Марсел Фратцшер, президент на Германския институт за икономически изследвания (DIW), в Дюселдорф.

Още по темата

Проучване: Парите правят германците по-щастливи

Според изследване на Германския институт за стопански проучвания (DIW) милионерите са не само много по-доволни от доходите си от останалите групи, но и от работата си, семейството и здравето си. Почти три от четири от тези богати хора са самосотятелни заети лица (73%), предимно са мъже (69%), живеят в Западна Германия (94%), не са мигранти (86%) и са предимно добре образовани на средни или малко над средната възраст.

50 хил. работни места са застрашени от кризата, сочат данни за най-голямата европейска икономика. Броят на безработните в Германия нараства с 57 хил. до 2,91 млн. през юли на месечна база и с 635 хил. на годишна база. Делът на безработицата в рамките на един месец се повишава с 0,1 процентни пункта до 6,3%.

Освен това БВП на Германия се свива с 10,1% на тримесечна база, което е най-тежкият спад от началото на водене на статистика за тримесечита през 1970 г., като понижения се отчитат при износа, потребителските разходи и инвестициите. Високата безработица представлява продължаващ риск, който заплашва възстановяването.