Броят на безработните в Германия достига 2,91 млн. през юли

На месечна база база безработицата нараства до 6,3%

15:15 | 30 юли 2020
Обновен: 17:16 | 30 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Броят на безработните в Германия нараства с 57 хил. до 2,91 млн. през юли на месечна база и с 635 хил. на годишна база. Делът на безработицата в рамките на един месец се повишава с 0,1 процентни пункта до 6,3%, съобщиха от Федералната агенция по заетостта в Нюрнберг, предава Die Zeit.

"Пазарът на труда все още е под натиск поради пандемията от коронавируса, въпреки че германската икономика е поела по пътя към възстановяване", заяви членът на управителния съвет на Агенцията по заетостта Даниел Терзенбах. По думите му броят на безработните в разгара на лятото е нараснал с обичайно темпо. Преди лятната ваканция по-малко компании наемат нови служители и обученията приключват. Увеличението на безработицата, свързано с коронавируса, засега не продължава.

По-значителен ръст на безработицата бе предотвратен с помощта на повсеместния инструмент за частична безработица, заяви главният изпълнителен директор на Федералната агенция Детлеф Шийле.

По предварителни данни 6,7 млн. служители са получили краткосрочни обезщетения за безработица. През април броят им е бил 6,1 млн. Според данните най-големият брой служители по схемата за частична заетост в Германия е достигнат през май. През март 2,46 млн. души са включени по процедурата за дейността на непълен работен ден.

През юли компаниите обявиха , че 190 хил. участват в схемата за частична безработица. Агенцията по заетостта съобщи, че броят продължава да намалява значително след масовото увеличение през март и април. Опитът показва, че реалният брой служители от този тип е по-малък, тъй като компаниите понякога обявяват частичната безработица като предпазна мярка.

Междувременно най-голямата европейска икономика отчита рекорден спад през второто тримесечие, когато мерките за овладяване на разпространението на коронавируса натежаха на бизнеса и домакинствата в Европа, свивайки пазара на труда и предизвиквайки безпрецедентен отговор от правителствата и централните банки.

Брутният вътрешен продукт на Германия се свива с 10,1% на тримесечна база - най-тежкият спад от началото на водене на статистика за тримесечита през 1970 г., като понижения се отчитат при износа, потребителските разходи и инвестициите. Въпреки че индикатори на изследването сигнализират за завръщане към растежа, високата безработица представлява продължаващ риск, който заплашва възстановяването.