Германската икономика се свива с рекордните над 10% заради пандемията

Високата безработица представлява продължаващ риск, който заплашва възстановяването

11:54 | 30 юли 2020
Обновен: 14:12 | 30 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Maja Hitij/Bloomberg
Снимка: Maja Hitij/Bloomberg

Германската икономика отчита рекорден спад през второто тримесечие, когато мерките за овладяване на разпространението на коронавируса натежаха на бизнеса и домакинствата в Европа, свивайки пазара на труда и предизвиквайки безпрецедентен отговор от правителствата и централните банки, съобщава Bloomberg. 

Брутният вътрешен продукт на Германия се свива с 10,1% на тримесечна база - най-тежкият спад от началото на водене на статистика за тримесечита през 1970 г., като понижения се отчитат при износа, потребителските разходи и инвестициите. Въпреки че индикатори на изследването сигнализират за завръщане към растежа, високата безработица представлява продължаващ риск, който заплашва възстановяването. 

Мерките срещу

Мерките срещу коронавируса доведоха до спада на германската икономика. Графика: Bloomberg 

Темпът на възстановяване ще зависи отчасти на ефективността на правителствената подкрепа за 130 милиарда евро, одобрена през юни, и това колко бързо търсенето на германския износ може да се завърне до предпандемичните нива. На фона на опасенията за нови огнища на коронавируса обаче перспективите са несигурни въпреки безпрецедентната подкрепа на Европейския съюз за 750 милиарда долара. 

Картината е подобна за района на еврозоната, който може да отчете 12-процентен икономически спад за тримесечието. Правителствата увеличиха средствата за здравеопазване и подкрепа на домакинствата, а Европейската централна банка стартира извънредна програма за изкупуване на облигации, за да подкрепи икономиката през кризата. 

Междувременно съкращенията на работни места остават основен риск. Германската Lufthansa отстрани хиляди служители, а автомобилният производител Daimler намали работните часове за част от работниците си през тази година. Данните в петък могат да отчетат дори по-тежки спадове в Южна Европа. Това отчасти се дължи на строгите мерки срещу пандемията, които засегнаха туристическия сектор в Италия и Испания. 

Данните за инфлацията в Германия трябва да станат ясни по-късно днес, а очакванията са за ускорение с едва 0,1% през юли на годишна база.