7,3 млн. германци са регистрирани по схемата за частична безработица през май

Концепцията на най-голямата европейска икономика за частична заетост сега се счита за модел за международен успех

20:30 | 2 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Последствията от пандемията се оказват пагубни за пазара на труда в Германия. През май 7,3 милиона служители в страната са били регистрирани като частично безработни. Това сочат ексклузивни изчисления на Германския институт за икономически изследвания Ifo. „Тази стойност никога не е била по-висока“, казва експертът по пазара на труда към Ifo Себастиан Линк, поглеждайки статистиката, предава Die Welt.

По време на финансовата криза през 2008 г., определена като най-големия икономически спад след Втората световна война, малко под 1,5 милиона души в Германия са били частично безработни. Сега коронакризата засяга почти пет пъти повече служители. За разлика от преди 11 години, германската икономика сега е ударена в почти пълна степен.

Производственият сектор не само губи клиенти, но и веригите на доставки бяха прекъснати отчасти. Ефектите се оказаха деструктивни и за други икономически сектори. В областта на търговията на дребно компаниите регистрираха 1,3 милиона или 29,7% от служителите си като частично заети.

Като цяло през пролетта на 2020 г. една пета (21,7%) от всички служители не са получили приходи от трудовата си заетост. Това се случва за първи път в историята на федералната република.

„За разлика от финансовата криза през 2009 г., когато в промишлеността повече от 80% от работниците са били включени в системата за частична заетост, сега тя се прилага в почти всички сектори на германската икономика“, обяснява експертът по пазара на труда към Ifo Себастиан Линк.

Много малко индустрии успяха да избегнат низходящия тренд. Броят на регистрираните като частично заети служители в областта на строителството остава сравнително малък. Там само около 4% от тях са намалили работното си време и стойността на възнагражденията си. В абсолютна стойност 22 000 работници в строителния сектор са преминали на непълен работен ден през пролетта на 2020 г.

Германската концепция за частично заетост сега се счита за модел за международен успех. С безвъзмездни средства компаниите се спасяват от стъпката да уволнят служители в ситуация на криза. Никой обаче не бе подготвен за подобно драстично свиване на икономиката. Повечето икоомисти прогнозират спад от 7% на германския брутен вътрешен продукт.