Схемата за частична безработица в Германия е застъпена силно в туризма и автоиндустрията

Междувременно някои провинции призовават за разширяване на обезщетенията по схемата

15:45 | 29 юни 2020
Обновен: 15:45 | 29 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Отделните региони в Германия са засегнати от частичната безработица по много различни начин едни от други. Схемата за частичната безработица в условията на криза е концентрирана главно в райони със силна автомобилна, метална и електрическа индустрия и курортните области. Това сочи анализ на  фондация „Ханс Бьоклер“, пише Die Zeit.

Повече от половината служители в заводите на автомобилния концерн Volkswagen в град Емден  и във Волфсбург 52,2% през март и април преминават към схемата за частична безработица, показва проучването на свързания с фондацията Институт за икономически и социални науки (WSI).

Според проучването частична безработица над средното ниво е регистрирана и в райони с добре развит туризъм - има високи стойности в областите Брайсгау-Хохшварцвалд (41,4%), Обералгой (40,4%) и Гармиш-Партенкирхен (35,1%). По северното и прибалтийското крайбрежие стойностите във Витмунд - 35,6 %, в Остохолщайн - 34,7%, в Рюген в  провинция Мекленбург-Западна Померания - 35,5%, са над средните.

Най-ниските нива на частична безработица в Германия са установени в градове със утвърдени химически и фармацевтични компании. 11,6%  от служителите в химическия концерн BASF в Лудвигсхафен са преминали на работа по системата, 16,2% от служителите на Bayer в Леверкузен – също.

„Кризата засегна много малки фирми силно и те реагираха бързо чрез схемата за непълен работен ден", заяви изследователят в института WSI Хелге Емлер. Според WSI фактът, че частичната безработица е съсредоточена предимно в региони, където има по-малко големи компании, показва, че мярката е използвана целесъобразно.

Институтът за икономически изследвания Ifo анализира частичната безработица във федералните провинции през миналата седмица. Според изчисленията на института провинция Бавария най-много прибягва до частичната безработица. Мюнхенските икономисти отбелязва, че през май 26% от социалноосигурените лица там са били част от схемата. Общо икономистите отчитат до около 1,469 млн. служители на непълен работен ден в Бавария.

Наскоро провинциите Берлин и Бремен призоваха за увеличаване на обезщетенията при частична безработица, за да се помогне на служителите, засегнати силно от коронакризата.