Германия ще започне да се възстановява през лятото от най-лошата си рецесия

Очаква се германската икономика да се свие с 6.5% през тази година

16:50 | 23 юни 2020
Обновен: 16:57 | 23 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия ще започне да се възстановява това лято от най-лошата си рецесия в най-новата история и ще отскочи силно през следващата година от спада, причинен от пандемията. Това става ясно от последната икономическа прогноза, която представи във вторник Експертният съвет за оценка на макроикономическото развитие към правителството на канцлера Ангела Меркел, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Очакванията на консултативната група, известна още като Петте мъдреци или Съвета на мъдреците, са най-голямата икономика в Европа да се свие с 6.5% през тази година и да нарасне с 4.9% през 2021 г. За сравнение прогнозата за тази година на Бундесбанк е за спад със 7.1%, а на правителството - за свиване с 6.3%.

Още по темата

Големите европейски икономики започват да засилват оборотите

Същевременно равнището на безработица вероятно ще се увеличи от 5% през миналата година до 6.1% през 2020 г. въпреки мерките за държавна помощ като обезщетенията по схемата за частична безработица.

Както при предишната си прогноза от началото на март, и сега специалистите определят доминиращата несигурност като най-важна за бъдещето развитие на най-голямата европейска икономика.

В рамките на настоящата си оценка експертният съвет счита като все по-голяма възможността да се ограничат новите инфекции и да се предотврати по-нататъшна вълна на пандемията чрез подсилване на мерките. Също така за възстановяването занапред ще бъде важно доколко синхронизирано ще се възстановяват отделните иконимики и да не се стигне до забавяне поради липса на експортно търсене.

Икономистите не крият факта, че предишната прогноза е била твърде оптимистична. Тогава те съставиха три сценария за развитието на икономиката на Германия, като в най-лошия случай се очакваше свиване на БВП с 5.4% за тази година. Основна причина бе по-лошото развитие на ситуацията в чужбина със съответните последствия за германските износители.

За да ускори изхода от най-лошата рецесия на Германия след края на Втората световна война, правителството този месец стартира стимулиращ план за 145 милиарда долара. Министърът на финансите Олаф Шолц заяви в понеделник, че очаква икономическото производство на Германия да се върне към нивата преди кризата до края на 2021 г. или началото на 2022 г.

Според мнението на експертния съвет „показателите в реално време“ като потреблението на електроенергия или пътният трафик вече показват, че най-ниската точка вероятно е преодоляна.

Рискът от кредитни неизпълнения не е предотвратен, пишат експертите във връзка с очаквания за обявяване на процедури по фалит. Освен това силният отлив на капитали от развиващите се пазари, който се наблюдава от началото на годината, крие рискове. Въпреки това кризата постави и голямо предизвикателство за държавите членки на еврозоната, които вече бяха силно задлъжнели преди пандемията, твърдят специалистите.

Ако икономическите последици от пандемията не се ограничат, съществува риск отново да възникнат съмнения относно платежоспособността на отделните държави членки, подчертават специалистите. Политическият отговор в резултат на кризата под формата на европейски стимули експертите определят като добър.

Междувременно стана ясно, че активността в частния сектор в Германия показва признаци, че продължава да върви по пътя на преобръщане на спада в резултат на пандемията, като при производството се отбелязва най-слабото свиване през юни за последните четири месеца. 

Както при производителите, така и при доставчиците на услуги показателите за активността се подобряват.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността нараства до 44.6 пункта през юни, показват предварителните данни. За сравнение месец по-рано показателят беше на ниво от 36.6 пункта. Индексът за сектора на услугите се повишава от 32.6 пункта през май до 45.8 пункта за юни. Данните изпреварват очакванията на анализаторите.