Кризата може да намали работните места в Германия с 1 млн.

От германския институт IfW очакват най-голямата икономика в Европа да се свие с 6.8% през 2020 г.

17:44 | 18 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка:  Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Коронакризата ще доведе до спад в германската икономика с 6.8% през тази година и ще коства един милион работни места, става ясно от данни за Института за световна икономика в Кил IfW, пише Die Zeit. За следващата година очакванията за ръст на БВП с 6.3%. 

Прогнозата на иститута е безработица в Германия да нарасне до 6,1% през следващата година от 5% през 2019 г. Според изчисленията броят на заетите ще спадне до средно 44.5 млн. до 2021 г. През 2019 г. те са били 45.2 млн.

Въпреки това нагласите са положителни. „Най-лошото е зад нас“, казва икономическият директор на IfW Стефан Куутс. Това все още обаче не е напълно сигурно, тъй като кризата е дълбока.

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт ще се свие с 12%, сочат прогнози. Така коронакризата бележи най-лошия икономически спад в историята на Федералната република. С мерките за облекчаване на ограничителните мерки, започнали през май, икономиката следва бързо да компенсира част от производствените загуби.

През втората половина на годината изследователите в Кил очакват БВП на страната да нарасне малко по-силно. Временното намаляване на ДДС може да доведе до последващи ефекти, особено за дълготрайните потребителски стоки, като този ефект се предвижда да затихне през следващата година. 

Изследователите предупреждават, че пълното възстановяване от кризата ще отнеме известно време.

"Слабото място за възстановяване на германската икономика е експортният бизнес", посочват анализаторите. 

Частното потребление вероятно ще се възстанови малко по-бързо. Икономическият спад се дължи до голяма степен на спада в потребителските разходи поради липсата на възможности за потребление, посочват още от IfW.