800 хил. души в ресторантьорството и хотелиерството са частично безработни в Германия

Другият сектор с голям брой служители на непълен работен ден е автомобилният

19:55 | 17 юни 2020
Обновен: 19:57 | 17 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
800 хил. души в ресторантьорството и хотелиерството са частично безработни в Германия

Схемата за частичната безработица в Германия е обхванала много икономически сектори в страната, обяви Институтът за икономически изследвания Ifo, пише Die Zeit.

Голяма част от индустрията, по-специално в областта на хотелиерството и ресторантьорството, е потърпевша от коронавирусната пандемия. Само там 72% от социално осигурените лица – 796 хил. души, са минали на непълен работен ден. Това става ясно от публикувано за май проучване на експертите от базирания в Мюнхен институт.

Засегнат е и автомобилният сектор - в областта на продажбите на автомобили 44% (289 хил. души), а в сегмента на автомобилостроенето - 46% (515 хил. души) от служителите са преминали към схемата частична безработица.

 „Този ​​исторически голям брой хора на непълен работен ден намалява риска от съкращенията и фалити“, заяви експертът по пазара на труда към Ifo Себастиан Линк. За сравнение: строителната индустрия е слабо засегната. Там участниците в схемата са 22 хил. души.

Финансовата и застрахователната индустрия, както и секторът на недвижимите имоти, включват 68 хил. работници по схемата, което също отчита минимално влияние на коронакризата. Сферата на информационните и комуникационните също се справя добре със 168 хил. служители на непълен работен ден.

Германската синдикална организация IG Metall се опасява, че много компании в автомобилния сектор в страната ще обявят фалит въпреки широкообхватната финансова помощ за справяне с кризата, а експерти прогнозират, че 100 хил. работни места в бранша са застрашени.

Експертът в бранша Фердинанд Дюденхьофер предвижда германската автомобилна индустрия да премине системата на частична безработица във вълната на съкращения. От януари до края на май са произведени само около 1,2 млн. автомобила, което представлява спад с 44% в сравнение с 2019 г.

Спадът на индустриалното производство и износа и ръстът на безработицата в последно време се оказаха безпрецедентни в историята на най-голямата европейска икономика. Все още не е ясно какъв тип възстановяване очаква Германия от причинената от коронавирусната пандемия криза, но нагласите сред населението постепенно се подобряват.