Намаляването на ДДС в Германия е предизвикателство за местните търговци

Те се опасяват от високи разходи покрай тази трансформация

16:10 | 8 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Планираното временно намаляване на данък добавена стойност (ДДС) в Германия може да се окаже скъпоструваща трансформация за търговците на дребно в страната, пише Die Zeit.

"Това би струвало висока двуцифрена милионна сума", каза председателят на Националната асоциация на търговците на дребно Щефан Гент Гент в интервю за германски медии.

Системите за касови апарати ще трябва да се препрограмират, ценовите етикети ще трябва да се заменят, а рекламата следва да се преработи, за което ще трябва да се отделят значително високи разходи.

Федералното правителство реши да намали ДДС от 19 на 16% поради икономическата криза, породена от коронавирусната пандемия.

Според Гент вместо преизчисляване и определяне на цените, законно е възможно и „отстъпка по фактура“. По този начин цените на артикулите са указани с предходната цена, а ДДС ще бъде приспаднат на касата.

Това е юридически допустимо и съгласно потребителското право. Трябва обаче да се установи дали ще се приеме от клиентите, или липсата на прозрачност на цените ще се разкритикува.

"Освен това тази промяна ще настъпи в много кратки срокове", каза Марион Фетцер, данъчен консултант и експерт по данъчно облагане на продажбите в счетоводната и консултантска компания Bakertilly Consulting пред DPA.

„Това е предизвикателство както за големите компании, така и за по-малките търговци", допълва той.

За търговските вериги прилагането на регламента първоначално не беше ясно. "Ще се справим с тази задача", заяви говорител на веригата супермаркети Rewe. Търговски вериги като като Aldi, Lidl и Netto вече обявиха, че биха искали да предадат на клиентите намаления ДДС под формата на по-ниски цени.

За търговците на дребно, които използват касови системи, намалението на ДДС изисква промени. Софтуерната група SAP, която предоставя услуги за такива системи, обаче предвижда, че за трансформацията не са необходими особени усилия. "Промяната на ставките на ДДС е лесен процес", заяви говорител на групата. Клиентите ще трябва само да коригират данните в съответното поле.

Още по темата

Регламентът на федералното правителство също така предвижда ДДС ставката за  стоки от първа необходимост да бъде намалена от 7 на 5% в срок от максимум 6 месеца от юли. Той е част от пакета икономически стимули, който включва семеен бонус и подкрепа за местните власти.