Индустриалното производство в Германия се свива с рекордните 17.9% през април

Властите обаче смятат, че страната вече загърбва най-тежката част от коронакризата

11:48 | 8 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Индустриалното производство в Германия се свива с рекордните 17.9% през април

Германското индустриално производство отчита рекорден спад през април преди началото на постепенното облекчаване на мерките срещу коронавирусната пандемия, съобщава Bloomberg.

Производството в най-голямата европейска икономика се свива със 17.9% през месеца на фона на безпрецедентното затваряне на заводи и магазини. Въпреки че активността започна да се възстановява по-късно, очакванията са германската икономика да се свие с 10% през второто тримесечие. 

Индустриалното производство

Бундесбанк предложи известно успокоение, като посочи, че най-лошото от кризата може би вече е отминало. Последните ѝ прогнози са за свиване на икономиката от около 7% през тази година, като се очаква новият пакет на правителството за 130 милиарда евро да предостави значително икономическо облекчение. 

Около 50% от компаниите са забавили инвестиционните си проекти през миналия месец, докато други 28% са ги отменили напълно, показва проучване на Ifo. Отделни данни от петък показаха рязък спад на поръчките към заводите през април. 

Германското икономическо министерство заяви, че икономиката на страната вече започва да се оттласква от дъното, достигнато в разгара на кризата. 

„С постепенното облекчаване на мерките срещу коронавируса и възобновяването на производството в автомобилната индустрия икономическото възстановяване вече показва признаци на устойчивост“, посочиха представители на институцията в изявление.