Германия ще увеличи дълга си с още 30 млрд. евро заради стимулите

Очакванията са най-голямата европейска икономика да се свие с 6.3% през тази година

20:40 | 5 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Германия ще увеличи дълга си с още 30 млрд. евро заради стимулите

Германският финансов министър Олаф Шолц планира да увеличи дълга на страната през тази и следващата година, за да подкрепи изплащанията по масивната правителствена програма за стимули, съобщава Bloomberg. 

Шолц ще предложи увеличаване на дълга с поне още 30 милиарда евро (33.9 милиарда долара) като допълнение на бюджета за тази година, което ще изисква одобрението на парламента, твърдят запознати източници. Допълнителен заем ще бъде необходим през следващата година, за да компенсира намалелите приходи от данъци и изплащанията за подкрепа на растежа, посочиха още източниците, пожелали да запазят анонимност. 

Правителството на канцлера Ангела Меркел се споразумя тази седмица за пакет от стимули на стойност 130 милиарда евро за насърчаване на потребителските разходи и инвестициите на бизнеса.

 

Шолц се опитва да намали опасенията на управляващата Християндемократическа партия на Меркел относно размера на дълга, който ще генерира планът за спасяване, като заяви в четвъртък, че финансовите нужди са управляеми.

Новите планове на Германия за увеличаване на дълга отбелязват значителен обрат след годините фискална дисциплина. Правителството вече одобри през март допълнителен дълг в размер на 156 милиарда евро заради мерките срещу пандемията. 

Очакванията са най-голямата европейска икономика да се свие с 6.3% през тази година.