Броят на безработните в Германия нараства със 169 хил. до 2,8 млн. през май

Подобен ръст на безработицата през май е прецедент за най-голямата европейска икономика

21:31 | 3 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Броят на безработните в Германия нарасна със 169 000 до 2,8 милиона души през май спрямо април. Подобен ръст през май, когато обикновено има активизиране в индустрията, се наблюдава за първи път, заяви ръководителят на Федералната агенция по заетостта в Германия (BA) Детлеф Шийле при представянето на текущите данни за пазара на труда в Нюрнберг, предава Handelsblatt.

В сравнение с месец май 2019г. броят на безработните нараства с 577 000 души.

Въпреки това ръстът през май тази година е по-малък, отколкото през април, когато безработните са били повече от 300 000.

"Коронакризата е безпрецедентна - никой няма кристална топка, с помощта на която може да се долови по-нататъшното развитие на пандемията", допълва Шийле.

Той не прогнозира драстичен обрат в тенденцията на пазара на труда толкова бързо. Структурата на германската икономика обаче засега е в добро състояние. Шийле обясни, че възстановяването ще настъпи през следващата година.

Това, че германската икономика все пак е добре позиционирана сега, се дължи на частичната безработица, чрез която се избягват уволненията. Според Детлеф Шийле почти 12 млн. служители вече работят по тази схема.

Още по темата

Заради коронакризата броят на заетите лица в Германия намалява за първи път от повече от десет години. Според Федералната статистическа служба 44,8 милиона граждани на страната са регистрирани като заети през април – с 210 000 или 0,5% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година. Заетостта за последно намалява през март 2010 г.

"Мерките за ограничаване на пандемията оказаха значително влияние върху пазара на труда", подчертаха от статистическата служба. Поради ограничителните мерки много магазини, ресторанти и предприятия трябваше да прекратят дейност. "Обикновено заетостта рязко се увеличава през април всяка година с настъпване на оживлението в бизнеса през пролетта", казват от статистическата служба. Тази година бизнес нагласите обаче се влошиха.