Пакетът от стимули в Германия предвижда намаляване на ДДС и бонуси за семейства

Искаме да излезем от кризата с гръм, заяви вицеканцлерът Олаф Шолц

13:35 | 4 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

На канцлера Ангела Меркел ѝ бяха нужни два дни, за да договори пакета от стимулиращи мерки за германската икономика в размер на 130 милиарда евро (145 милиарда долара), но икономистите до голяма степен са съгласни, че резултатът си е струвал чакането, пише Bloomberg.  

Пакетът, който е с около 30% по-голям от очакваното, е продължение на усилието, започнато през март. Германия вече предостави над 1,3 трилиона евро за смекчаване на въздействието на коронавируса, най-голяма сума в Европейския съюз досега.  Ангажиментът за балансирани бюджети беше отхвърлен, за да може страната да се изправи с най-тежката икономическа криза след Втората световна война. 

„Искаме да излезем от кризата с гръм", заяви вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц.  

В документа влизат 57 индивидуални мерки. Ето и основните: 

 -ДДС ще бъде намален за ограничено време. От 1 юли до 31 декември 2020 г. ставката на ДДС трябва да бъде намалена от 19 на 16 процента, а диференцираната по-ниска ставка - от седем на пет процента. Финансовото натоварване се изчислява на 20 милиарда евро. 

 -Семействата получават еднократен детски бонус в размер на 300 евро на дете, който се изплаща с помощта на детски надбавки. 

 -Гражданите и предприятията трябва да бъдат облекчени и чрез разходите за електроенергия в условията на криза. За тази цел надбавката за насърчаване на зелени електроцентрали трябва да бъде намалена от 2021 г. чрез безвъзмездни средства от федералния бюджет. Очаква се доплащането да бъде 6,5 цента на киловатчас през 2021 г. и 6,0 цента на киловатчас през 2022 година. 

 -Твърди се, че допълнителна подкрепа за милиарди евро ще има за индустриите, които са особено засегнати от кризата. „Преодоляването на помощни средства“ се планира да е в обем на до 25 млрд. евро. 

 -Според коалицията затруднените общини ще получат облекчение, но няма да получат помощ за старите си дългове. 

 -50 млрд. евро са заделени за бъдещи инвестиции, включително за насърчаване на електрически автомобили и повече станции за зареждане. В пакета обаче няма премия за покупка на автомобили с вътрешно горене с ниски емисии. За електрическите автомобили обаче се планират значително по-високи премии. 

 -Като част от „Социална гаранция 2021 г.“ вноските за социално осигуряване следва да бъдат стабилизирани до максимум 40 процента чрез покриване на дефицити от федералния бюджет - поне до 2021 г. 

 -Държавната железница Deutsche Bahn също ще получи финансова помощ за милиарди евро от федералното правителство заради загубата на приходи. Според решението федералното правителство ще осигури на концерна допълнителен собствен капитал от 5 млрд. евро. Планирана е и помощ от 2,5 млрд. евро за местния обществен транспорт. Железниците поддържаха по-голямата част от разписанието от март насам, за да предоставят основни услуги. Броят на пътниците обаче спадна с до 90 процента - а с това приходите. Федералното правителство оцени щетите в най-голямата държавна компания на между 11 и 13,5 милиарда евро. 

Финансовият министър Олаф Шолц заяви, че потребителите следва да почувстват и договореното намаление на ДДС в портфейлите си през следващите месеци. Той очаква бизнесът да не използва тази мярка в своя полза, а да я предаде на гражданите. 

Федералното правителство трябва да поеме нови дългове, за да покрие разходите. Шолц говори за втори допълнителен бюджет, без да споменава обхвата.