Новият дълг на Германия може да нарасне до 218 млрд. евро

От Бундесбанк очакват най-голямата икономика в Европа да се свие със 7.1% през тази година

16:00 | 15 юни 2020
Обновен: 16:23 | 15 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Финансовият министър на Германия Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Финансовият министър на Германия Олаф Шолц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство пред настоящата година планира да вземе заеми в толкова голям размер, колкото никога досега в историята на Федералната република. Причината е свързана с преодоляване на последиците около коронавируса. Планираните заеми могат да нараснат до 218 милиарда евро, сочи информация на Süddeutsche Zeitung.

Кабинетът се очаква да разшири обхвата на дълговете в сряда с 62 милиарда евро. Първият допълнителен бюджет беше одобрен в края на март и бе на стойност 156 милиарда евро. Този бюджет ще добави 62 милиарда евро допълнителен дълг към договорените през март 156 милиарда евро нови заеми.Освен това федералното правителство има възможност да набере до 200 милиарда евро за Фонда за икономическа стабилизация (WSF), ако е необходимо.

За сравнение в условията на драматичната финансова криза от 2010 г. правителствената коалиция бе планирала 86 милиарда евро нетни кредити, като в крайна сметка пое дълг от само 44 милиарда евро.

Германският министър на финансите Олаф Шолц първоначално внесе първия допълнителен бюджет, след като беше одобрен огромния спасителен пакет от над 1.2 трилиона евро под формата заеми и грантове. Средствата са предвидени за поддържане на икономически и социални структури, стопирали дейност заради коновируса.

В началото на юни Голямата коалиция отпусна допълнителен стимулиращ пакет на стойност 130 милиарда евро. Вторият допълнителен бюджет е необходим за финансиране на всички мерки за справяне с кризата.

От Бундесбанк очакват най-голямата икономика в Европа да се свие със 7.1% през тази година, докато Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предвижда годишен спад на БВП от 6.6%.