Големите европейски икономики започват да засилват оборотите

Бизнес активността в производството и услугите се подобрява в еврозоната

11:32 | 23 юни 2020
Обновен: 11:38 | 23 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активността в частния сектор в Германия показва признаци, че продължава да върви по пътя на преобръщане на спада в резултат на пандемията, като при производството се отбелязва най-слабото свиване през юни за последните четири месеца, съобщава Bloomberg.

Както при производителите, така и при доставчиците на услуги показателите за активността се подобряват.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността нараства до 44.6 пункта през юни, показват предварителните данни. За сравнение месец по-рано показателят беше на ниво от 36.6 пункта. Индексът за сектора на услугите се повишава от 32.6 пункта през май до 45.8 пункта за юни. Данните изпреварват очакванията на анализаторите.

Бизнесът в най-голямата европейска икономика постепенно заработва отново, въпреки че настроенията остават слаби и загубата на работни места нараства. Инвеститорите виждат признаци, че възстановяването вече е започнало, подчертавайки надеждата, че икономиката ще нарасне отново през втората половина на 2020 г.

Очаква се възстановяване на активността в близко бъдеще след спада, но все още има огромна несигурност за дългосрочните последици от вируса. Социалното дистанциране, тревогите на потребителите и други смущения означават, че пълното възстановяване ще отнеме време. Очакваното увеличение на безработицата може да оказва натиск върху разходите на домакинствата, дори когато потребителските настроения се подобряват.

Междувременно и възраждането на френската икономика от блокирането заради коронавируса изглежда по-силно, отколкото се очакваше, като показателят за активността в частния сектор показва растеж за първи път от четири месеца. Общият индекс на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността и услугите нараства през юни до 51.3 пункта при отчетени 32.1 пункта месец по-рано. За сравнение консенсусната прогноза на икономистите беше за 46.8 пункта.

Ако се погледне като цяло картината за еврозоната, също вижда подобрения в показателите за бизнес активността. Индексите за производството и услугите се повишават до съответно 46.9 пункта и 47.3 пункта, изпреварвайки пазарните очаквания.

Малко след публикуване на най-новите макроикономически данни еврото поскъпна с 0.27% спрямо долара до 1.1291 долара.