Заводите в еврозоната започнаха своя дълъг път към възстановяването

Италия записа най-малкото свиване, докато Германия се представя най-зле

13:10 | 1 юни 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Заводите в еврозоната започнаха своя дълъг път към възстановяването, след като правителствата премахнаха ограничителните мерки, надявайки се икономиките да се върнат към растеж през следващите месеци, съобщава Bloomberg.

Показателят за производствената активност в 19-членния регион показва забележимо облекчаване на спада, предизвикан от пандемията, въпреки че производството и поръчките продължават да намаляват, показва проучване на IHS Markit. Италия записа най-малкото свиване, докато Германия се представя най-зле.

Данните са едни от последните преди заседанието на Европейската централна банка в четвъртък. Икономистите очакват ЕЦБ да увеличи покупките на облигации с 500 млрд. евро, за да ограничи спада в икономиката. От финансовата институция очакват свиване на икономиката на еврозоната с между 8 и 12%.

ЕЦБ ще публикува актуализирани прогнози в четвъртък.

През май производителите продължиха рязко да намаляват персонала и да понижават цените на фона на слабото търсене и нарастващия конкурентен натиск. В същото време те са малко по-малко песимистично настроени за предстоящата година.

„Въпреки че все още сме напът да видим безпрецедентен спад на индустриалното производство и БВП през второто тримесечие, проучването носи надежда, че секторът на производството на стоки може да види поне някаква стабилизация - и дори потенциално връщане към растеж през третото тримесечие “, обяснява Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността се повиши до 39.4 пункта спрямо отчетените през април 33.4 пункта, но остана под очакванията на икономистите.

В Италия, където БВП се сви с 5.3% през първото тримесечие, повече от една трета от анкетираните компании отчитат увеличение на продукцията през миналия месец - спрямо 7% през април.

Междувременно от данните за Великобритания стана ясно, че производството се е свило с по-бавни темпове през май, след като ограничителните мерки започнаха да се разхлабват. Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността на IHS Markit нарасна до 40.7 пункта от рекордно ниските 32.6 пункта, отчетени през април.