Забавянето на инфлацията в еврозоната до 0.1% дава повод на ЕЦБ за действия

Икономисти очакват централната банка да увеличи покупките си на облигации

14:50 | 29 май 2020
Снимка: Vincenzo Pinto
Снимка: Vincenzo Pinto

Инфлацията в еврозоната се забавя до най-ниските нива за последните четири години, добавяйки причини Европейската централна банка да увеличи монетарните стимули, съобщава Bloomberg.

На фона на почти нулевия ръст на центите и изпадналата в дълбока рецесия икономика анализатори, допитани от Bloomberg, очакват ЕЦБ да увеличи програмата си изкупуване на облигации през следващата седмица, за да поднови растежа. Повечето респонденти очакват увеличение с 500 милиарда евро, което ще повиши общите планове за всички покупки тази година до 1.6 трилиона евро.

Данните от петък показаха забавяне на годишната инфлация до 0.1%. Въпреки че цените на хранителните продукти продължават да отчитат стабилен ръст, цените на енергията се понижиха с 12% до почти 10-годишно дъно.

Графика: Bloomberg

Увеличаване на покупките на облигации ще засили ключовата роля на ЕЦБ за възстановяване на икономиката на еврозоната, като би разсеяло опасенията, че противоречивото решение на германския съд ще ограничи възможностите за действия на централните банкери.

Обновените икономически прогнози на ЕЦБ вероятно ще потвърдят последните мрачни предупреждения на гуверньора Кристин Лагард, която в сряда посочи, че икономиката на еврозоната ще се свие с между 8 и 12%, което е в съответствие с най-суровия сценарий на институцията. Италия ревизира в посока надолу данните за спада на БВП за първото тримесечие, което допълнително помрачи перспективите за региона.

Според преобладаващите очаквания ЕЦБ ще удължи програмата си след края на годината, като икономисти смятат, че централната банка ще реинвестира приходите си от падежните активи, за да предотврати затягане на фискалните условия.

Графика: Bloomberg

От началото на март ЕЦБ е изкупила облигации за средно 26 милиарда долара на седмица, общо за 212 милиарда долара.

Икономисти очакват настоящите основни лихвени проценти, които са отрицателни, да бъдат запазени поне до края на 2020 г. Покупките на активи по старите програми на централната банка вероятно ще останат на настоящото ниво от 20 милиарда евро на месец, сочат очакванията.

Допитването до икономисти е проведено преди тази седмица Европейската комисия да представи план за спасителен пакет на стойност 750 милиарда евро, с който цели да помогне на засегнатите страни да се справят с последиците от коронакризата.

Лагард приветства възстановителния фонд, а гуверньора на финландската централна банка Оли Рен заяви в петък, че той представлява „усилие за извеждане на фискалната политика начело на възстановяването от коронавирусната криза“.