Лагард: ЕЦБ ще продължи с програмата за покупки на облигации

Наскоро Германският конституционен съд обяви, че дава три месеца на ЕЦБ да направи промени по програмата

10:30 | 19 май 2020
Обновен: 14:30 | 19 май 2020
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

В началото на май Федералният конституционен съд в Германия постанови, че част от програмата за изкупуване на облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ) не е съвместима договорите на Европейския съюз (ЕС). "Договорът изисква всички национални централни банки да участват пълноценно в решенията и прилагането на паричната политика на еврозоната", каза Лагард в интервю за Handelsblatt.

"Всяка централна банка в еврозоната е независима и не може да получава инструкции от правителствата. Това е залегнало в договорите", уточни Лагард.

На 5 май Германският конституционен съд обяви, че дава три месеца на Европейската централна банка (ЕЦБ) да направи промени по програмата за изкупуване на облигации. Причината е, че според съда покупката на държавни облигации от страна на Европейската централна банка частично нарушава германската конституция, тъй като федералното правителство и Бундестагът не са разгледали решенията на ЕЦБ.

С малко над 26% дял Deutsche Bundesbank е най-големият акционер в ЕЦБ. Тя може да участва в тези покупки в бъдеще само ако управителният съвет ясно обясни пропорционалността им. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард е убедена, че Бундесбанк трябва да продължи да участва в покупки на облигации въпреки решението на съда в Карлсруе.

"Моето убеждение е ясно. ЕЦБ получи мандат от държавите членки на ЕС да състави и ратифицира договора. ЕЦБ е подчинена на съдебната практика на Съда на Европейския съюз. Ще продължим да носим отговорност пред Европейския парламент и да обосноваваме решенията си пред европейските граждани“, изтъкна Лагард.

Основната цел на ЕЦБ е балансирано ценово равнище. В средносрочен план отговорните органи се стремят към темп на инфлация от малко под 2%. Голямата сума пари, постъпваща чрез покупки на облигации, обикновено ускорява инфлацията.