Лагард: Икономиката на еврозоната се насочва към най-тежкия сценарий на ЕЦБ

По-високите публични разходи няма да доведат до нова дългова криза в еврозоната, увери гуверньорът на централната банка

14:48 | 27 май 2020
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Икономиката на еврозоната се насочва към рецесия, съответстваща на най-песимистичния сценарий на Европейската централна банка, заяви нейният гуверньор Кристин Лагард, цитирана от Bloomberg.

Очакванията са БВП на региона да се свие с между 8 и 12%, посочи Лагард, като изтъкна, че прогнозите за по-лек спад “вече не са актуални”. Коментарът на гуверньора на ЕЦБ подчерта суровостта на кризата за Европа - много компании трябваше да спрат дейността си в разгара на коронавирусната пандемия, а това коства загубата на стотици хиляди работни места и временното освобождаване на още милиони служители.

Както централната банка, така и правителствата увеличиха усилията си, за да предоставят подкрепа на компаниите и домакинствата. Очаква се по-късно в сряда Европейската комисия да обяви плана си за подкрепа, който да обхване целия регион.

Графика: Bloomberg 

Очаква се ЕЦБ да обнови официалните си прогнози за растежа и инфлацията през следващата седмица, когато Управителният съвет ще вземе решения и по отношение на политиката си.

През март централната банка въведе извънредна програма за покупка на облигации на стойност 750 милиарда евро (822 милиарда долара), която може да бъде увеличена след следващото заседание.

Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, заяви в интервю за Financial Times, че централните банкери са готови да разширят всички свои инструменти, ако данните покажат такава необходимост.

Графика: Bloomberg

Лагард изрази увереност, че по-високите публични разходи няма да доведат до нова дългова криза в еврозоната. “Разходите за обслужване на дълга са изключително ниски”, посочи тя. Гуверньорът на ЕЦБ добави, че ако трансформацията направи икономиките по-ефективни, продуктивни и устойчиви,  то тогава разходите трябва да бъдат поощрявани. 

“Всички страни по света трябваше да отговорят на кризата, а в резултат от това се увели дългът им”, коментира Лагард. “На фона на пандемията използването на дълг е не само препоръчително, това е начинът да продължим”, добави тя.