ЕС се опитва да преодолее нежеланието на банките да дават заеми в някои страни

Компаниите използват кредитите за покриване на разходи като наем и заплати

18:20 | 29 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз спешно преразглежда мерките, които биха помогнали на компаниите и домакинствата да се възползват от безпрецедентните стимули след оплаквания, че банките не желаят да отпускат кредити, съобщава Bloomberg.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че Брюксел се стреми към „Европейски насоки за мерки за подпомагане, най-добри практики в избрани области, които след това могат да бъдат следвани от институциите в ЕС“.

„Говорим за седмици, а не за месеци, защото бизнесът и потребителите подчертават, че имат нужда от спешни мерки“, каза той в интервю в четвъртък.

Правителствата са разгърнали трилиони евро стимули, за да поддържат бизнеса и заетите по време на пандемията. Голяма част от мерките са под формата на гаранции за заеми, за да се намалят до минимум рисковете за кредиторите и да не спира финансирането на бизнеса.

Компаниите от еврозоната все повече разчитат на банкови заеми, за да преминат през кризата около коронавируса, като средствата се използват за покриване на разходи като наем и заплати, сочат данни, публикувани в петък от Европейската централна банка. Кредитите за бизнеса нарастват с 6,6% спрямо година по-рано - най-бързото темпо от световната финансова криза преди повече от десетилетие.

Все пак малките фирми са идентифицирали „големи проблеми“ в достъпа до средства въз основа на проучване на лобистката група SME United, публикувано тази седмица. Те варират от сложни административни процедури до нежелание на банките да поемат оставащи рискове, когато публичните гаранции не покриват пълната сума, която искат кредитополучателите.

„Компаниите и домакинствата, които търсят ликвидност, не трябва да се сблъскват с неблагоприятни условия като значително повишаване на лихвите, обременяващи процедури за кандидатстване, начислени прекомерни такси и прекомерни изисквания за обезпечение“, коментира Домбровскис.

Кредиторите играят много по-различна роля в настоящата криза, отколкото в последната преди повече от десетилетие. Те бяха в основата на проблема и погълнаха огромни количества средства от данъкоплатците. Сега те са на първа линия в насочването на публичната помощ към реалната икономика, след като получиха значителни регулаторни облекчения, които да им помогнат да изпълнят тази задача.

В Италия банките са критикувани, че са твърде бавни в обработка на заявления за кредити поради прекомерна бюрокрация. Кредиторите в страната отхвърлиха обвиненията, като казаха, че просто спазват правилата.

Германия успя да използва много по-големи стимули от други държавите с по-малко фискална мощ - друг проблем, с който ЕС се бори. Изпълнителната власт на блока по-рано предупреди, че икономическата разминаване в резултат на пандемията може да застраши стабилността на еврозоната.

„Необходимо е да използваме всички инструменти, които са на наше разположение. Ако можем да поддържаме производствения капацитет, ще се възстановим по-бързо и по-силно, след като пандемията е под контрол".