Германия готви нови стимули на стойност до 100 млрд. евро

Мерките ще бъдат насочени към ограничаване на икономическия спад

22:08 | 28 май 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел подготвя втора фаза от стимули за между 50 и 100 милиарда евро за възстановяване на икономиката от коронавирусната криза, съобщава Bloomberg.

Финансовият министър Олаф Шолц и неговата социалдемократическа група искат разходите да са в горния диапазон на тези суми, докато управляващият консервативен блок на Меркел настоява да се избегне твърде високият дълг, твърдят запознати източници, пожелали да запазят анономност.  Длъжностните лица, които изготвят предложенията на министрите, ще ги представят на среща на коалиционните лидери във вторник.

За разлика от първоначалните икономически мерки, обявени през март, в подкрепа на потребителите и бизнеса, сега властите се фокусират върху начините да понижат икономическия спад, който се очаква да достигне 6.3% през тази година. Подобно свиване на икономиката би било най-суровото след Втората световна война за Германия, макар и не толкова тежко, колкото други членки на еврозоната, като Италия, очакват.

Бизнесът в Германия очаква операциите да се върнат към нормалното си темпо девет месеца след тежките блокади през второто тримесечие, заявиха по-рано тази седмица от Ifo. При този сценарий икономиката ще се свие с 12,4% през второто тримесечие на тази година.

При най-лошия сценарий, според който връщането към нормалното състояние ще отнеме 16 месеца, най-голямата европейска икономика ще се свие с 9.3% през тази година и ще нарасне с 9.5% през следващата.

Най-оптимистичният сценарий прогнозира възстановяване на активността след пет месеца, а икономиката да се свие с едва 3.9% през тази година и да отчете ръст от 7.4% през следващата.