ЕК ще бори последствията от COVID-19 с финансова мощ на стойност 750 млрд. евро

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че това е много важен момент за цяла Европа

17:37 | 27 май 2020
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) официално предложи мащабен пакет от стимули за 750 млрд. евро, който да помогне на икономиките в региона да се справят с тежките последствия от коронавируса, съобщава BBC.

500 млрд. евро от целия пакет ще бъдат предоставени под формата на грантове на страните членки на Европейския съюз, а останалите 250 млрд. евро ще са достъпни като заеми, обясни Фон дер Лайен. Икономиките на всички страни от ЕС понесоха тежки щети от коронавирусната пандемия, но няколко южни държави имаха големи дългове още преди кризата.

Планът разчита както на дългосрочния бюджет на ЕС (2021-2027), така и на специален фонд за възстановяване. Европейски облигации на обща стойност 750 млрд. евро ще бъдат емитирани за финансирането на програмата за възстановяване от коронавирусната криза, която се нарича Next Generation EU, в рамките на бюджета за следващия програмен период. Той ще предоставя помощ на държавите членки – безвъзмездно и като кредит, по три стълба.

Средствата за плана за възстановяване на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен ще дойдат от пазарите при по-тясна финансова интеграция, става ясно от съобщението. Next Generation EU ще набере пари чрез временно вдигане на тавана на собствените ресурси до 2% от брутния национален доход на ЕС, което позволява на Комисията да използва силния си кредитен рейтинг, за да заеме 750 млрд. евро на финансовите пазари“, се посочва в съобщението на Комисията, пише Investor.bg.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че това е моментът на Европа. „Нещата, които приемахме за даденост, са поставяни под въпрос. Нищо не може да бъде поправено самостоятелно от отделна държава“, заяви тя пред Европейския парламент. „Всичко това засяга всички ни и е много по-голямо от нас“, отбеляза председателят на ЕК.

Без одобрението на всички страни членки на ЕС, той не може да бъде приет. Но Германия и Франция подкрепиха план парите да бъдат събрани на капиталовите пазари.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони каза, че фондът е повратна точка за Европа, който ще бъде в допълнение към вече въведените инструменти.

Няколко държави отказват да приемат дълг за други страни. Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция, които са наричани спестовната четворка, отхвърлят идеята за предоставяне на пари за по-бедните държави и предпочитат отпускането на заеми с по-ниска лихва.

За да финансира пакета, ЕС ще заеме до 750 млрд. евро на финансовите пазари. Парите, които са събрани на капиталовите пазари, ще бъдат изплатени в рамките на 30 години в периода между 2028 и 2058 г., но не и по-късно, заяви председателят на ЕК.

От комисията обявиха, че това може да се случи по няколко начина – чрез въглероден данък на база на рамката за търговия с емисии, чрез дигитален данък или нерециклираната пластмаса.

Еврокомисарят Марош Шефчович заяви, че възстановяването трябва да се основава на екологични и дигитални политики, както и на „повишена устойчивост“ и поуки, извлечени от кризата с коронавируса. "Бюджетът ще бъде с увеличена мощ, за да можем да генерираме масивни инвестиции в мащаба и скоростта, необходима за рестартирането на всички европейски икономики“, отбеляза той.

Какво смятат страните членки?

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте определи плана като "отличен сигнал" от страна на Брюксел. "Нека сега да ускорим преговорите и да направим ресурсите достъпни възможно най-скоро", написа той в профила си в Twitter. 

Правителството в Испания, която също бе много силно засегната от коронавируса, обяви, че планът отговаря на много от изискванията на Мадрид. Също така президентът на Франция Еманюел Макрон приветства новината и заяви, че това е много важен ден за Европа. Гърция също приветства "смелото предложение".