ЕС подготвя пакет от фискални стимули за 750 млрд. евро

Съгласие за пакета от всички страни членки на ЕС би сложил край на дългите спорове за разпределянето на финансовата тежест

15:07 | 27 май 2020
Президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен (вляво). Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен (вляво). Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия ще предложи нов пакет от фискални стимули на стойност 750 млрд. евро в опит регионът да преодолее най-дълбоката рецесия в историята си. Това става ясно от публикация в Twitter на европейския комисар по икономическите и финансови въпроси Паоло Джентилони, съобщава Bloomberg.

500 млрд. евро от целия пакет ще бъдат предоставени под формата на грантове на страните членки на Европейския съюз, а останалите 250 млрд. евро вероятно ще са достъпни като заем, твърди запознат с вътрешните процеси източник на Bloomberg, който е пожелал да запази анонимност. За да финансира пакета, ЕС ще заеме до 750 млрд. евро на финансовите пазари.

Според плана Италия ще получи 81.8 млрд. евро, Испания – 77.3 млрд. евро, Гърция – 22.5 млрд. евро., а Франция – 39 млрд. евро, твърди друг анонимен източник на Bloomberg, запознат с подробности около предложението.

Дългоочакваният план, който се очаква да бъде представен официално по-късно през деня от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, ще формира основната част от реакцията на ЕС срещу тежките последствия от коронавируса. Пандемията, която отне живота на стотици хиляди по света, удари всички страни в Европа. Най-тежко засегнатите икономики очакват годишен спад на брутния си вътрешен продукт от близо 10%.

Средствата ще са преднзаначени предимно за финансиране на инвестиции и реформи, а част от тях ще са в подкрепа на здравеопазването и за да може най-бедните региони на ЕС да наваксат.

Постигането на споразумение по плана изисква съгласието на всички 27 страни членки на ЕС и това може да се превърне в ключов момент за блока, където споделянето на финансовата тежест е един от най-големите проблеми. Споразумението би могло да потуши притесненията, че липсата на солидарност дава сила на популистите, които заплашват оцеляването на ЕС.

Също така споразумението би могло да облекчи част от натиска върху Европейската централна банка, която до момента бе поела лидерството на реакцията срещу пандемията на европейско ниво, като обеща да купи дълг за над 1 трлн. евро, за да стабилизира пазарите.