Франция възражда автомобилната си индустрия с 8 млрд. евро

Това е исторически план за справяне с историческа ситуация, смята Макрон

13:39 | 27 май 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Президентът Еманюел Макрон разкри редица мерки, насочени към възраждането на автомобилната индустрия във Франция и привличането на производството към местните фабрики, предаде Bloomberg.  

Планът включва стимули за закупуване на електрически автомобили и за подмяна на по-стари и по-замърсяващи автомобили с по-нови, както и субсидии за затруднените производители на авточасти. 

Общата сума от около 8 милиарда евро включва и кредити с гаранции от държавата, от които 5 милиарда евро са предвидени за Renault SA.

"Това е исторически план за справяне с историческа ситуация", каза Макрон във вторник. "Никоя друга европейска държава няма толкова амбициозна система за подкрепа на електрически превозни средства, изключително финансирана от държавата", добави той.  

В изявленията на президента се подчертава решаващата роля на автомобилния сектор във френската икономика и колко силно е засегната тя от пандемията. 

Автомобилният план е един от трите пакета от индустриални стимули, обещани от финансовия министър Бруно Льо Мейр през последните седмици.  

Държавата вече е отделила 18 милиарда евро за туристическата индустрия и се готви да помогне и на авиационния сектор. В автомобилната индустрия работят 400 000 души във Франция, като около 30 фабрики за превозни средства и части са разпръснати из цялата страна.