Европа не може да реши кога да преустанови субсидиите в подкрепа на заетостта

Правителствата на Стария континент отпуснаха милиарди евро към компаниите в разгара на коронавирусната пандемия

22:31 | 26 май 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Стратегията на Европа да освободи десетки милиони служители в платен отпуск успя до момента да ограничи масовите загуби на работни места, отчитани в САЩ, заради пандемията. Сега обаче правителствата в континента търсят начин как да преустановят подкрепата си към служителите и компаниите, пише The Wall Street Journal.

Европейските компании временно освободиха служители, вместо да ги съкращават, като използваха милиарди държавни субсидии, за да покрият заплатите им, докато дружествата са готови да отворят отново. Сега правителствата отменят мерките, но много компании разчитат подкрепата да продължи. Най-сериозни са исканията на индустрии като туристическата и развлекателната, които понесоха и най-тежкия удар от пандемията.

Във Франция собственичката на веригата ресторанти La Guinguette настоява правителството да удължи програмата, която в момента плаща до 84% от заплатите на служителите, до края на годината. Тя твърди, че това би ѝ позволило постепенно да върне на работа всички сто човека от екипа си, като същевременно прилага скъпоструващите мерки за социална дистанция.

Въпросът дали да продължат да поддържат стимулите е валиден за много правителства.

Ако европейските фирми привикнат със субсидиите, това ще бъде скъпа зависимост. Досега Франция е изразходвала около 24 милиарда евро, за да финансира най-мащабната европейска програма за платени отпуски за два месеца, като е подкрепила над половината от работната сила в частния сектор.

В Германия, която вече плаща до 87% от заплатите на служителите, три четвърти от милион предприятия посочиха, че ще пуснат до 26-ти април десет милиона служители в отпук, за което ще се възползват от програмата на правителството. Това е над три пъти от нивото от разгара на финансовата криза пред 2009 г.

Франция планира да преустанови изплащането на субсидии сектор по сектор през следващите няколко месеца. Германия наскоро удължи периода, през който компаниите могат да се възползват от програмата, от 12 до 21 месеца в случай, че са изпълнени определени условия.

За разлика от големите икономики на континента, Великобритания не въведе програма за платени отпуски, когато пандемията удари. Възможността за кандидатстване по нейната схема за запазване на заетостта в условията на коронавируса се отвори на 20-ти април, като до 11-ти май Кралството е изплатило до 80% от заплатите на 7.5 милиона служители в 935 хиляди компании.

Признавайки, че дружествата ще се нуждаят от помощ за по-дълго време, отколкото Лондон се надяваше, финансовият министър Риши Сунак удължи датата на прекратяване на програмата от юни до октомври.

Службата за бюджетна отговорност - независим държавен орган, който наблюдава разходите за правителствените програми - изчислява, че програмата за заетостта на Великобритания ще струва 56 милиарда британски лири (68 милиарда долара).