Милиони работни места във Великобритания зависят от решение на финансовия министър

Графика на деня за 22 май

19:51 | 22 май 2020
Очаква се 3.4 милиона души да останат без работа във Великобритания през това тримесечие. Графика: Bloomberg
Очаква се 3.4 милиона души да останат без работа във Великобритания през това тримесечие. Графика: Bloomberg

Риши Сунак се изправя пред едно от най-трудните си решения в рамките на вече 4-месечния си мандат като финансов министър на Великобритания, а от действията му зависят средствата на милиони домакинства, съобщава Bloomberg.

След като взе безпрецедентното решение правителството да изплати 80% от заплатите на над 8 милиона служители на фона на коронавирусната пандемия през март, Сунак обеща следващата седмица да обяви план как програмата ще започне да се преустановява.

Тестът ще е сред най-трудните за бившия банкер на Goldman Sachs, след като Лондон отпусна огромни суми, за да подпомогне икономиката. Сунак ще трябва да балансира между натиска върху публичните финанси, който оказват неговите политики - само програмата за обезщетения за временно освободените от работа може да струва 84 милиарда паунда (102 милиарда долара), и риска от твърде ранното преустановяване на програмите, което може да доведе до вълна от масова безработица, невиждана от 30-те години на миналия век.

Според Английската централна банка безработицата в Кралството ще се повиши от 3.9% до 10%. Това означава, че близо 3.4 милиона души скоро ще останат без работа - най-високото ниво от Голямата депресия насам.