Как коронавирусът увеличи безработицата в САЩ, част 1

Специален репортаж за заетостта на Кевин Сирили, Bloomberg

20:28 | 25 май 2020
Обновен: 20:28 | 25 май 2020

Коронавирусът парализира американската икономика. Утрои безработицата за по-малко от 2 месеца.

Президентът Тръмп и Конгресът одобриха вече близо 3 трлн долара икономически помощи, включително около 700 млрд долара за защита на заплатите.

Те казват, че искат да защитят трите милиона малки фирми в страната, което е половината от американската икономика.

Вашингтон не е решил как да продължи напред.

Юджийн Скалия, министър на заетостта на САЩ каза, че таз икриза се различава от Голямата депресия по това, че не е резултат от икономически проблеми. "Това бе реакцията от временното спиране на икономиката ни заради здравна криза", каза Скалия.

"Ще има промяна при инвестирането на пенсиите на федералните служители, дори на военните, които бяха вложени в китайски компании. Президентът сложи началото на по-широко преосмисляне на някои от икономическите ни отношения. И признание, че трябва да засилим американското производство, за да защитим американските работни места", каза министърът.

"Едни от веригите ни на доставки и някои икономически зависимости, които имаме – Китай. Мисля, че има ново разбиране за проблемите ни в Китай. Липса на откритост, наред с всички проблеми с икономиката. Липса на прозрачност. За някои компании в Китай направихме промени в началото на седмицата в планираните инвестиции на федерални пенсионни активи".

Първа част на репортажа.