Стимулите имат решаващо значение в европейската надпревара за примамване на инвеститори

Конкуренцията за привличане на чуждестранни инвестиции ще бъде още по-голяма през 2020 г.

09:44 | 28 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските програми за фискални стимули ще бъдат ключови при определянето на това колко привлекателни са отделните икономики за чуждестранните инвеститори след пандемията от коронавирус, пише в доклад на EY, цитиран от Bloomberg.

Около 80% от ръководителите, които вземат инвестиционни решения в Европа, казват, че съставът и размерът на икономическите стимули ще са ключови за избора къде да инвестират. Бизнес лидерите внимателно ще проучат ефективността на краткосрочните мерки и дали увеличеният държавен дълг може да доведе до по-високи данъци в бъдеще.

„Конкуренцията по отношение на стимулите наистина ще отбележи края на 2020 г.“, заяви Марк Лермит от EY. По неговите думи това е ключово за вземането на решения.

Реакцията на чуждестранните инвеститори е друг рисков фактор за европейските правителства, които се борят да подкрепят своите икономики. Пандемията вече е оказала негативен ефект, като приблизително 10% от проектите, обявени миналата година, са отменени, а други 25% са забавени или силно коригирани, казват от EY.

След като представиха мерки за спешни разходи за защита на работните места и избягване на фалити, сега страните търсят на втора фаза по-активни мерки за стимулиране на икономиките си.

Франция вече обяви мерки за туризма и автомобилния сектор, а програмата за авиационната индустрия се очаква следващия месец. Германия също работи по стимулираща програма. Конкуренцията за привличане на чуждестранни инвестиции ще бъдат още по-голяма през 2020 г. заради огромната несигурност по отношение на глобалната икономика. Според EY 66% от инвеститорите в Европа очакват да редуцират своите планове за 2020 г.

Франция оглави класацията на EY за 2019 г. по брой инвестиционни проекти, изпреварвайки Германия и Великобритания за първи път. Лермит заяви, че икономиката на Франция е подпомогната от няколко години чрез намаляване на данъчната тежест върху бизнеса и гъвкаво трудово законодателство. Но инвеститорите следят отблизо дали правителството се придържа към политики, ориентирана към бизнеса.

„Преди всичко Франция не трябва да започва въвеждането на допълнителни данъци или поставянето на условия за заетост“, обяснява Лермит.