Възстановяването на еврото зависи от реализацията на плана на Меркел и Макрон

Липсата на фискална рамка за целия регион отдавна се разглежда като проблем

18:46 | 26 май 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Лидерите в еврозоната трябва да превърнат в реалност възстановителния фонд, предложен от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, за да върнат бласъка на еврото, пише Bloomberg.

Възстановяването на еврото обаче е заплашено от т.нар. “пестелива четворка” - Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, която настоява съвместната помощ в рамките на Европейския съюз да бъде отпускана под формата на заеми, а не на грантове.

Графика: Bloomberg 

„Пътят към възстановяване на еврото вероятно ще бъде неравен, тъй като пазарите оценяват възможността Европейската комисия да изготви план, приемлив за всички държави членки“, заяви стратег на UBS. 

Предложенията на възстановителния фонд имат няколко основни елемента, които на теория биха помогнали на най-слабите европейски икономики: Европейската комисия ще емитира дълг, помощта ще бъде предоставена чрез разпределение на безвъзмездни средства, а изплащанията ще бъдат осъществени чрез бюджета на ЕС.

Каква част от тези идеи ще бъдат включени в окончателния план ще започне да става ясно тази седмица, след като преговорите стартират официално и Европейската комисия представи собственото си предложение.

Липсата на фискална рамка за целия регион отдавна се разглежда като проблем за амбициите на лидерите на ЕС да направят еврото по-силен конкурент на щатския долар.

Валутата отслабна до най-ниското си ниво от три години насам през март, когато Европа се превърна в епицентър на коронавирусната пандемия. Междувременно страните с най-големи нива на дълг в блока, сред които са Италия и Испания, имаха най-тежките огнища на заразата.

Графика: Bloomberg 

Мечите настроения спрямо еврото се засилиха до най-високите нива от 2018 г. насам, сочи индекса FX Pain на Citigroup. За някои анализатори това е знак, че престои т. нар. “кратко стискане”.

„Това е само една стъпка, а ще се изискват повече“, заяви Нед Румпелтин, Toronto-Dominion Bank, по повод предложението на Макрон и Меркел. Според него одобрението на инициативата ще бъде важна стъпка напред.