Доверието в икономиката на еврозоната отлепя от рекордно ниското дъно

Производителите обаче стават по-песимистични по отношение на търсенето

13:18 | 28 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическите настроения в еврозоната се повишиха от рекордно ниското ниво, след като компаниите започнаха да отварят отново след облекчаване на ограничителните мерки, съобщава Bloomberg.

Напредъкът в показателя на Европейската комисия е в съответствие с подобни данни през последните седмици, които показват, че региона бавно се измъква от най-лошата си криза в най-новата си история. В същото време загубата на работни места и затварянето на бизнеси след седмици блокиране вероятно ще остави трайни щети върху структурата на икономиката.

Възстановяването на доверието в индустрията през май бе обусловено изцяло от по-високите производствени очаквания. В същото време производителите станаха по-песимистични по отношение на търсенето. Настроенията в услугите също се влошиха, отразявайки натиска върху хотели, ресторанти и туризъм.

Изпълнителната власт на Европейския съюз разкри в сряда безпрецедентен пакет от стимули в размер на 750 млрд. евро, който включва и издаването на съвместен дълг.

Правителствата също обявиха щедри индивидуални инициативи за подпомагане възстановяването на икономиките им. По-рано тази седмица президентът Еманюел Макрон разкри редица мерки, насочени към стимулиране на автомобилната индустрия на Франция. Германия трябва да представи цялостен план в началото на юни.

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард похвали страните членки за бързата им реакция и се опита да облекчи загрижеността им в сряда, че по-високите публични разходи ще доведат до нова дългова криза. Централните банкери запазиха ниските разходи по заемите, както и новия план за изкупуване на облигации на стойност 750 млрд. евро по време на предишната си среща. Вероятно обаче пакетът по изкупуване на облигации ще бъде увеличен на заседанието на Управителния съвет следващата седмица. Тогава се очакват и новите икономически прогнози на ЕЦБ. Комисията прогнозира 7,7% спад на БВП в еврозоната за годината, а ЕЦБ предвижда свиване с между 8% и 12%.

С усилията да се съживи икономиката индексът за икономическите настроения се повиши до 67.5 пункта от ревизираното в посока надолу 64.9 пункта през април. Настроенията се подобриха в Нидерландия, Германия и Испания и останаха до голяма степен без промяна във Франция. Липсват обаче все още данни за Италия за април.

Очакванията за заетостта в региона нараснаха през май, но останаха на исторически ниски нива. Загубите на работни места започват да се повишават, особено в сектори, които са най-силно засегнати от пандемията. Безработицата нараства дори в Германия, въпреки щедрата програма за подкрепа, предлагана от държавата.