Ifo: БВП на Германия ще се свие с 6,6% през 2020 г.

Най-новите данни подчертават безпрецедентното въздействие на рестрикциите върху най-голямата европейска икономика

11:53 | 28 май 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика вероятно ще се свие с 6,6% през тази година вследствие на коронавирусната криза, преди да нарасне с 10,2% през 2021 г., сочи последната прогноза на Института за икономически изследвания  Ifo, публикувана в четвъртък, предава Investor.bg.

Бизнесът очаква операциите да се върнат към нормалното си темпо девет месеца след тежките блокади през второто тримесечие, заявиха от Ifo. При този сценарий икономиката ще се свие с 12,4% през второто тримесечие на тази година.

Наборът от последните проучвания показва, че най-голямата икономика в Европа бавно се възстановява, след като бизнес активността бе замразена в края на март с цел овладяване на  пандемията на коронавирус. Все пак най-новите данни подчертават безпрецедентното въздействие на рестрикциите върху икономиката.

Още по темата

БВП на Германия може да се свие с 10% през второто тримесечие

При най-лошия сценарий, според който връщането към нормалното състояние ще отнеме 16 месеца, икономиката ще се свие с 9,3% през тази година и ще нарасне с 9,5% през следващата. Най-оптимистичният сценарий прогнозира възстановяване на активността след пет месеца, а икономиката да се свие с едва 3,9% през тази година и да отчете ръст от 7,4% през следващата.