Наемането на хора се стабилизира в световен мащаб

Въпреки някои положителни данни все още милиони губят работата си

11:00 | 28 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Намаляването на броя на работните места в глобален мащаб заради пандемията от коронавирус се забавя, ако данните от LinkedIn могат да се смятат за показателни, съобщава Bloomberg.

Според данни на социалната платформа се стабилизира делът на хората с профил в сайта, които са се присъединили към нов роботодател през последните шест седмици след спада през март. Франция отбелязва най-резкия подем, а в Италия, която е една от най-силно засегнатите страни в Европа, се наблюдава леко подобрение.

От Bloomberg обаче правят уточнението, че данните от LinkedIn не са най-добрият показател, тъй като платформата е насочена към по-квалифицираните професионалисти. Много страни започнаха да разхлабват ограничителните мерки, което позволи на т. нар. несъществени услуги да възобновят операциите си.

Все пак като дял спрямо миналата година се наблюдава по-голям брой наети служители. В Китай, първата страна, която излезе от пандемията, наемането на служители сега се изравнява спрямо същия период на миналата година. В САЩ, най-голямата икономика в света, данните показват спад с около 35%.

„Изглежда, че сме преминали през най-лошия момент за наемане на нови служители“, коментира Карин Кимбро, старши икономист в LinkedIn. Според нея обаче въпреки това е важно да се отбележи, че дори когато наемането на нови служители се стабилизира, все още се вижда, че милиони губят работата си.

„Ще минат години преди да се върнем към силния глобален пазар на труда, който имахме в началото на 2020 г.“, обяснява икономистът.