Икономическата реалност изглежда различна за инвеститорите и потребителите в САЩ

Спредът между месечния процент изменение на S&P 500 и доверието на потребителите се повишава до 32%

07:45 | 28 май 2020
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Акциите на фондовите пазари значително поскъпват спрямо достигнатите рекордно ниски стойности през март, докато потребителското доверие се насочва към най-ниските си стойности от близо десетилетие насам. Разминаването е една от многото реалности, с които инвеститорите се опитват да свикнат, пише The Wall Street Journal.

Спредът между месечния процент изменение на S&P 500 и проучване за доверието на потребителите на Университета в Мичиган се повиши до 32 процентни пункта миналия месец - най-голямата разлика от 1978 г. според пазарни данни на Dow Jones.

Спадът на потребителското доверие отразява вълната промени, предизвикани от коронавирусната пандемия. В рамките на една нощ икономиката се насочи от експанзия към свиване. Безработицата се повиши до рекордни нива от достигнатите исторически дъна. Личните доходи през март регистрираха най-големия спад от 2013 г. насам, а потребителските разходи се понижиха до най-ниските стойности от 1959 г. насам. Очакванията са данните за април, които трябва да бъдат обявени в петък, да са по-лоши.

Въпреки това акциите продължават да поскъпват. Индексът S&P 500 се е повишил с 34% от достигнатото дъно на 23-ти март, като ограничава загубите си за годината до 7.4%.

“Настоящата ситуация е безпрецедентна”, заяви Ричард Къртин, ръководител на изследванията на Университета в Мичиган. “Потребителите са много негативни към настоящото представяне на икономиката. Това е възможно най-лошият резултат, който някога сме отчитали”, добавя той.

Къртин обясни, че фондовите пазари и нагласите на потребителите отразяват икономическите условия. Той обаче отбеляза, че проучванията на нагласите на потребителите често са по-близки до тенденциите в икономиката, тъй като цените на акциите могат да бъдат повлияни от други фактори, включително политиката на Федералния резерв.

Ралито на S&P 500 през април беше отчетено като най-доброто му месечно представяне от януари 1987 г. насам, а повечето пазарни анализатори го отдадоха на безпрецедентните стимули, предоставени от Фед. Движенията при индекса показват, че много инвеститори залагат на V-образно възстановяване - рязък спад на икономическата активност, последван от също толкова бързо възстановяване.

“Разминаването между цените на акциите и нагласите на потребителите отразява две различни положения в рамките на един бизнес цикъл”, смята Лакшман Ачутан, съосновател на Economic Cycle Research Institute. “Фондовият пазар вече залага на края на рецесията, а потребителското доверие е по-тясно свързано с пазара на труда, който търпи тежък удар в момента”, обяснява той.

През април работодателите в САЩ освободиха 20.5 милиона служители. Официалният процент на безработица, изчислен от Бюрото по трудова статистика, нарасна до 14,7%.

Инвеститорите на фондовите пазари, от друга страна, изглежда залагат на мерките на Фед и Конгреса. Централната банка създаде или разшири съществуващи девет програми за кредитиране, като насочи 2.3 трилиона долара към икономиката и обеща, че ще предприеме допълнителни мерки при необходимост. Междувременно Конгресът отпусна 2.9 трилиона долара за подкрепа на домакинствата, бизнеса и държавните и местните власти.

Въпреки че изглежда, че фондовият пазар и икономическите данни реагират на различни сигнали, исторически пазарите са се оттласквали от дъното няколко месеца преди края на рецесията, твърди Андрю Затлин, основател на SouthBay Research.

Той посочва, че през 2009 г., например, пазарите се оттласкват от дъното през март, а рецесията приключва три месеца по-късно.