Пауъл и Мнучин с различни позиции за икономическото възстановяване на САЩ

Администрацията на Тръмп разчита на рязко възстановяване, но от Фед са по-малко уверени

09:09 | 20 май 2020
Обновен: 09:09 | 20 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералният резерв на САЩ Джером Пауъл и финансовия министър на страната Стивън Мнучин дадоха противоположни оценки за икономическите перспективи, съобщава The Wall Sreet Journal. Мнучин подкрепи подхода да се изчака и да се прецени, преди да бъде осигурена повече федерална помощ, но Паулъл смята, че такава помощ ще бъде необходима.

Техните позиции, изразени във вторник, отразяват различни виждания и за перспективите за бърз икономически отскок от пандемията от коронавирус.

Мнучин, който се появи заедно с Пауъл на онлайн изслушване, отразява убеждението на администрацията на Тръмп, че най-голямата опасност за икономиката е твърде дългото чакане, преди да се поднови активността след два месеца, в които милиони американци се стоят по домовете, за да се забави разпространението на заразата.

„Съществува риск от трайни щети, ако търговската дейност бъде затворена твърде дълго“, каза Мнучин пред Банковата комисия на американския Сенат.

Мнучин повтори коментарите на президента Тръмп и други служители на администрацията, които прогнозират възстановяване с V-образна форма - рязък спад, последван от силен ръст.

„Ще имаме наистина добро трето тримесечие. Това вече се случва “, заяви Тръмп пред репортери по-късно във вторник.

Междувременно Пауъл каза, че страхът от короновируса е най-голямото препятствие за икономиката и възстановяването ще се задържи, докато американците не повярват, че е безопасно да възобновят търговските дейности, включващи контакт между хората.

За трети път от седмица Пауъл изказва мнение, че ще са необходими още допълнителни разходи от страна на Вашингтон, за да се предотвратят дългосрочните щети от високата безработица и вълните от фалити.

„Обхватът и скоростта на този спад са без съвременен прецедент и е значително по-лош от всяка рецесия след Втората световна война", каза управителят на Фед.

Фед и администрацията на Тръмп често влизаха в противоречия през миналата година по отношение на лихвената политика, като президентът обвиняваше Пауъл за това, че не предоставя повече стимули в период на стабилен икономически растеж. Сега ситуацията е различна – Фед настоява за повече стимули, а администрацията е колеблива.

Пауъл и други висши представители на централната банка посочиха, че не смятат, че възстановяването във V-образна форма е възможно.

Фед намали лихвите почти до нула и купи облигации за повече от 2 трлн. долара, както и ипотечни ценни книжа, за да стабилизира финансовите пазари. Конгресът е отпуснал близо 2,9 трилиона долара досега за подкрепа на домакинствата, бизнеса, доставчиците на здравни грижи и държавните и местните власти, или около 14% от БВП на страната.