Възстановяването след пандемията може би вече започва в САЩ

Настоящото икономическо свиване може да се окаже най-суровото от 30-те години на миналия век, но също така и най-краткото

15:37 | 16 май 2020
Снимка:  Cooper Neill/Bloomberg
Снимка: Cooper Neill/Bloomberg

Има признаци, че икономическото свиване, причинено от коронавирусната пандемия - най-тежкото от Голямата депресия насам, може би се оттласква от дъното, а възстановяването се задава, пише The Wall Street Journal.

Въпреки че правителствените данни показват рекордни месечни спадове на продажбите на дребно и производството през април в САЩ, в бързо променяща се среда новите тенденции често се появяват първо в седмичните и месечните данни на частния сектор. 

Тези данни са по-малко надеждни и изчерпателни от правителствените, но цифрите показват някои признаци, че повратната точка вече е достигната.

Например, използването на приложението за упътвания на Apple се понижи с 50% в цялата страна от средата на януари до седмицата, приключваща на 9-ти април, но потреблението устойчито се възстановява, ограничавайки спада до 20%.

На 7-ми май Uber заяви, че използването на услугите ѝ за споделено пътуване се увеличава в продължение на четири поредни седмици, като се покачва с над 40% в големите щати, като Джорджия и Тексас, където компаниите започнаха да възстановяват дейност след мерките срещу коронавируса.

Веригата за бързо хранене Wendy's съобщи, че продажбите ѝ в едни и същи магазини през седмицата, приключила на 3-ти май, са се понижили само с 2% на годишна база. През седмицата, приключила на 5-ти април, продажбите се свиваха с 26% спрямо същия период на предходната година.

Разбира се, ръстът на продажбите не значи значителен напредък, имайки се предвид, че в някои случаи те се повишават от нулата. Според OpenTable вечерите на място в ресторантите, с които работи в САЩ, са се понижили със 100% до 9-ти април. Числото е отбелязало леко подобрение до 95% в седмицата, приключваща на 14-ти май. Това очевидно не е ниво на активност, при което много ресторанти могат да оцелеят.

Цените на петрола, от друга страна, също сигнализират за задаващо се възстановяване - те се удвояват след рекордните спадове в края на април.

Все пак повишението, независимо колко ниска е началната база, е важно - то отбелязва края на рецесията.

Официалните данни може и да не покажат значително възстановяване през май спрямо април, но покачването през юни е доста вероятно. Ако този растеж се поддържа, настоящото икономическо свиване може да се окаже най-суровото от 30-те години на миналия век, но също така и най-краткото - продължило два или три месеца. Следвоенните рецесии са продължавали между 6 и 18 месеца.

Трябва да се отбележи, че все още има много въпросителни. Данните от частния сектор може да не значат значителни ръстове в потреблението, а ако настоящите постепенни възстановявания на дейностите на компаниите доведат до нов ръст на заразените, местните власти могат отново да замразят икономиките, потискайки възстановяването.

Важно е и че данните не показват колко силно може да е възстановяването - икономическата активност може да се покачва няколко поредни месеца и после да преустанови ръстовете. Тревожен признак е, че през седмицата, приключила на 9-ти май, близо три милиона американци са подали заявления за безработица, което предполага, че загубата на работни места може да не е достигнала дъното.

В страните, в които пандемията се разпространи по-рано, отколкото в САЩ, сигналите са смесени. В Китай продажбите на дребно, които се свиха с 20.5% през януари и февруари на годишна база, се възстановяват, но през април все още са със 7.5% по-малко спрямо същия месец предходната година.

Междувременно продажбите на превозни средства и промишленото производство се възстановяват до предкризисните нива.

Данните за мобилността в Южна Корея показват, че движението на хора в страната все още остава далеч под нивата преди пандемията.

Двете страни обаче преминаха пика на пандемията преди по-малко от три месеца, така че е твърде рано да се говори за цялостно възстановяване в тях. По същия начин липсата на подобен случай прави трудно прогнозирането с увереност какво ще е възстановяването в САЩ.