Продажбите на дребно в САЩ се сриват до ново рекордно дъно

Освен това индустриалното производство в страната отчита най-големия си месечен спад от 101 години

17:48 | 15 май 2020
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Продажбите на дребно в САЩ през април се сринаха и надминават предишния рекорд от март, когато редица бизнеси бяха затворени заради мерките за ограничаван на разпространението на коронавириуса, съобщава Bloomberg.

Приходите на търговците на дребно и ресторантите на месечна база се понижават с 16.4% през април. Това е почти два пъти повече от отчетения през март спад от 8.3%, който досега се считаше за най-дълбокия от 1992 г. насам, се посочва в публикувания в петък доклад на Министерството на търговията. Средната прогноза на анализаторите бе за спад от 12%.

Отделен доклад на Федералния резерв показва, че индустриалното производство се срива с 13.7% през изминалия месец, което е най-големият спад на месечна база, откакто се събират данни от преди 101 години. Средната прогноза на икономистите от Bloomberg бе за спад от 14.6%. Общото производство, което включва и производството в мини и комуналните услуги, се понижава с 11.2% през април, сочат още даннните на Фед. 

Повечето американци остават по домовете си, безработицата достига до невиждани размери от Голямата депресия насам, а хората силно ограничават разходите си. Данните от петък подчертават, че щетите се разпростират от заводите до домакинствата, което означава, че американската икономика вероятно ще трябва да прескочи много по-голяма пропаст, отколкото се смяташе досега. Продължителните затваряния на магазините и фалитите на много фирми единствено ще влошат допълнително ситуацията.

Най-голям е спадът при магазините за дрехи – 78.8%, а при магазините за електроника е 60.6%. Сред малкото играчи, които отчитат ръст, са онлайн търговците. Amazon бележи ръст на продажбите от 8.4%.

Производството на моторни превозни средства се понижава до 70 000 единици годишно в сравнение с 11 милиона два месеца по-рано, посочват от Фед.