Коронавирусът превръща апокалипсиса в търговията на дребно в кошмар за хазяите

Рискът недвижимите имоти да предизвикат по-широка финансова криза отново нараства

10:37 | 4 април 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Коронавирусът превръща апокалипсиса в търговията на дребно в Европа в кошмар за хазяите и заемодателите, пише в свои анализ Bloomberg.

Наложените от националните правителства блокирания на икономическия живот и затварянето на магазините накара водещи търговци на дребно като Hennes & Mauritz (H&M) да спрат да си плащат наема. Така се очертава прехвърляне на негативните ефекти и към сектора на недвижимите имоти и банковия сектор.

А това означава, че рискът недвижимите имоти да предизвикат по-широка финансова криза отново нараства.

Над 1 трлн. евро (1.1 трлн. долара) дълг е обезпечен срещу търговски недвижими имоти само в Германия, Франция и Великобритания, сочат данни на Cass Business School. Само на Острова, където почти всички магазини ще са затворени през следващите няколко седмици, ще се дължат лихви в размер на 180 млрд. паунда (224 млрд. долара) по кредити за търговски обекти.

В случая с H&M почти 4 хил. от 5 хил. магазина на компанията са затворени.

Двама от големите наемодатели във Великобритания казват, че са събрали по-малко от 40% от наемите си през това тримесечие. Британската федерация за недвижими имоти изчислява, че общо за наеми от страна на търговци на дребно и компании от сектора „свободно време“ към март за тримесечието се дължат 2.5 млрд. паунда. Според други оценки сумата е дори още по-голяма – 4.5 млрд. паунда.

Наемодателите ще се сблъскват с рязък недостиг на приходи, ако повечето търговци на дребно решат да не си платят наема за магазините, които не работят. Това би затруднило компаниите за недвижими имоти да си платят вноските по кредити и да избегнат просрочия. В най-лошия случай на банките може да им се наложи да се сдобият с активи, чиито кредити не се плащат.

Според Мелани Лийч, главен изпълнителен директор на BPF, компаниите за недвижими имоти трябва да бъдат гъвкави по отношение на наемите, за да дадат глътка въздух на затруднените търговци на дребно – сектор, в които работят милиони хора в цяла Европа. Въпреки това тя обясни, че и компаниите за недвижими имоти също имат задължения към своите кредитори и инвеститори.

В няколко европейски държави вече е прието временно спиране на плащанията на лихвите.

Intu Properties, най-големият собственик на търговски центрове във Великобритания, се бори за набиране на капитал и намаляване на дълга още преди избухването на пандемията от коронавирус. Компанията заяви, че е получила едва 29% от дължимите наеми за последното тримесечие и предупреди, че ще предприеме мерки срещу всички вериги, които едностранно отказват да се разплатят.

H&M и Adidas предизвикаха критики в Германия, след като започнаха да търсят възможности да намалят наемите си, докато планират и да се възползват от мерките, които предлага държавата. Много хора обаче смятат, че мерките за подпомагане трябва да отидат при по-малките компании, които по-трудно биха се справили в кризата.

Германският финансов министър Олаф Шолц дори нарече поведението на спортния гигант „дразнещо“. В резултат Adidas отстъпи, плати си наема и се извини.

В цяла Европа най-големите наемодатели на търговците на дребно на континента трябваше да съберат около 1.4 млрд. евро наеми за последното тримесечие.

Във Великобритания H&M разгневи собствениците на имоти, като поиска ваканция за плащането на наемите.

Associated British Foods, собственик на модната верига Primark, все още дължи 33 милиона паунда за наем на своите британски магазини. След като затвори всички свои магазини в цяла Европа и САЩ, Primark пропуска приходи от 650 млн. паунда на месец.

Търговците на дребно се опитват да ограничат въздействието от блокирането на икономиките чрез намаляване на разходите. Само за сравнение продажбите на магазини във Великобритания са паднали с рекордните 34% през март, става ясни от данни на консултантската група BDO. Общите продажби, включително онлайн, са намалели с 18%.