Обезценяващите се валути в ЦИЕ могат да затруднят допълнително някои наематели

Наблюдават се вече случаи, в които наемодатели обсъждат предоставяне на отсрочки или други инструменти за краткосрочна подкрепа

16:26 | 31 март 2020
Обновен: 12:15 | 6 юни 2020
Снимка: Lauryn Ishak/Bloomberg

През периода февруари – март 2020 г., в държавите, които не са част от еврозоната или не са в условия на валутен борд, се наблюдава обезценяване на местните парични единици от около 10%, показва анализ на Colliers International. Румънската лея прави изключение със спад от 1%, дължащ се основно на намесата на централната банка. Тъй като цените на наемите в повечето държави в ЦИЕ са определени в евро, това може да затрудни допълнително някои наематели, особено тези, чиито приходи са в местна валута, посочват от компанията. 

"В  паралел с принудителните и доброволни затваряния на обекти в сферата на търговията, храни и напитки, развлекателната индустрия, офисите, както и някои производствени предприятия, за да се запази здравето на хората, това обезценяване обременява допълнително собствениците и наемателите на имоти", обяснява Кевин Търпин, регионален директор проучвания, Colliers ЦИЕ

По неговите думи това е нова и неизследвана досега територия.

"Пандемията и свързаното с нея извънредно положение ограничават осъществяването на обичайните работни процеси за много хора и бизнеси. В тази връзка, постигането на общ компромис - възможно най-добрият в тежка ситуация, положително е начин да се защитят интересите на всички в дългосрочен план“, посова още Кевин Търпин. 

От една страна, собствениците на имоти разбираемо ще поискат да получат наемите си, за да защитят своите инвестиции. От друга, наемателите ще трябва да подсигурят бъдещето на своя бизнес и служители. Във всички сегменти на пазара на недвижими имоти перспектива, в която в сградите липсват компании, които да ги използват, а за компаниите няма сгради, в които да осъществяват дейността си, не представлява желана ситуация за никоя от страните.

Люк Доусън, изпълнителен директор и мениджър капиталови пазари, Colliers ЦИЕ коментира: „Разсрочването на банкови кредити и други финансови мерки, включително правителствена помощ в подкрепа на икономиката се подготвят и ще бъдат или вече са въведени в държавите от ЦИЕ. Докато тези мерки и ефектът от тях станат напълно ясни е важно да намерим работещи решения, които да ги допълнят, тъй като можем да предположим, че каквато и да е подкрепата, тя няма да доведе до магическо разрешение на проблема.  

"Вместо директно стартиране на правни спорове за плащания, наблюдаваме вече случаи, в които наемодатели обсъждат предоставяне на отсрочки или други инструменти за краткосрочна подкрепа", посочват от Colliers International. От своя страна, наемателите се очаква да предложат удължаване на договорите си или отместване на възможности за прекратяване в отговор на тези на мерки.