Търговията на дребно в Германия отчита ръстове заради презапасяването с продукти

Повишеното търсене е особено изразено при продажбата на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия

15:17 | 1 април 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Презапасяването с хранителни продукти и силното търсене допринесоха за категорични ръстове в сектора на търговията на дребно в Германия в началото на коронавирусната пандемия. Приходите в сектора скочиха със 7.7% през февруари на годишна база - ръст, какъвто не е е регистриран от почти година и половина, заяви Федералната статистическа служба във Висбаден, предава Die Zeit.

„Повишеното търсене е особено изразено при продажбата на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия“, казват статистиците. Индустрията генерира 10,6% повече продажби, отколкото през февруари 2019 г. Супермаркетите и хипермаркетите дори отчитат ръст на продажбите от 11,1%, докато специализираните търговци на дребно с хранителни стоки отбелязват 6,6% повече ръст. Темповете на потребление са значително по-високи, отколкото са били през последните пет години, обявява статистическата служба. На места дори се наблюдаваше изчерпване на някои стоки като тоалетната хартия. 

Нарастващата кризисна ситуация се проявява ясно при продажбите в аптеки и в търговията на дребно с козметични, фармацевтични и медицински продукти – в тези сектори статистическата служба отчита увеличение на приходите от 6,6% и номинален ръст от 7,8% в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямото увеличение на продажбите с 11% е постигнато в сегмента на интернет и пощенските услуги.

С оглед наближаващия пролетни празници хранителните вериги отново се подготвят за голямо търсене. Но точно тази година покупките вероятно ще бъдат значително затруднени поради изискванията за достъп и разстояние, които се прилагат навсякъде в Германия.

"Всеки, който има възможност, трябва да осъществи поне част от своите великденски пазарувания в рамките на следващите няколко дни, за да няма струпвания по време на самите празници, каза Лионел Соук, шеф на германското предприятия за търговия на дребно Rewe. „Това също е важен принос за защитата на служителите“, посочи той.

Директорите на търговската верига Real Патрик Мюлер-Сармиенто и Хенинг Гийзек също призоваха клиентите си да не пазаруват на Велики четвъртък. На фона на коронакризата и свързаните с нея официални разпоредби продължителността на чакане на пазарите или касите, са доста вероятни в празничните дни. Всички търговци подчертаха, че доставките на стоки са обезпечени.