Акциите на германска компания поскъпват с 80% на фона на глобалните спадове

Прозиводителят на респиратори Draegerwerk се оказа печеливш от настоящата криза

20:54 | 30 март 2020
Обновен: 08:57 | 6 юни 2020
Снимка: AXEL HEIMKEN

Глобалният недостиг на рeспиратори, необходими при лечението на пациенти с коронавирус, доведе до значителен ръст в цената на акциите на германска компания с ниска пазарна капитализация, пише Bloomberg. Това повдигна въпроси сред анализаторите относно оценката на книжата на дружеството и възможността му да помогне в кризата.

Докато основните германски индекси загубиха между 17 и 30% през 2020 г., акциите на Draegerwerk поскъпнаха с около 80%, след като в средата на март Германия поръча 10 хил. респиратора и друго медицинско оборудване от компанията. Анализатор на M.M. Warburg изчислява, че всеки респиратор струва около 20 хил. евро, което прави стойността на сделката около 200 млн. евро.

Според анализатор на Hauck & Aufhaeuser необходимостта от респиратори може да доведе до повече приходи за Draegerwerk. Той изчислява, че по-високото търсене на продуктите ще насърчи печалбата на компанията преди лихвите и данъците до 173 млн. евро през 2020 г., в сравнение с 66.6 млн. евро през миналата година, когато дружеството отчете приходи от 2.78 млрд. евро.

Draegerwerk обаче има ограничен капацитет за производството на респиратори и ограничения по отношение доставката на компоненти, така че производството на така необходимите машини не е гарантирано. Компанията добави втора смяна от служители, които да правят респиратори, като се насочва към работата на 3 смени, за да покрие 24 часа от денонощието в създаването на специфичния продукт, заяви нейн говорител. Draeger също така може да наеме още служители или да премести част от наличната си работна сила за асемблирането на машините.

“Първата част от 10-те хиляди распиратора, поръчани от германското правителство, е вече готова”, заяви главният изпълнителен директор на Draegerwerk Щефан Драегер пред Spiegel, като не уточни какъв е броят на машините.

Компанията очаква да изнесе най-малко 10 хил. респиратора до други държави тази година, което означава, че производственият ѝ капацитет трябва да се повиши с над 20 хил. бройки. Глобалният производствен капацитет е около 5 пъти по-голям от това, изчисляват от дружеството, като шведската Getinge и швейцарската Hamilton са другите големи играчи на пазара.

Наскоро американският президент Доналд Тръмп заяви, че само САЩ искат да направят или закупят 100 хил. бройки през следващите 3 месеца. Компании, включително автомобилни производители, се включиха в производството на машините. Британската Smiths заяви, че ще произведе 10 хил. бройки за правителството, а Airbus и Unilever заявиха, че работят за промяна в производството си с тази цел.