Пандемията дава път на най-лошия сценарий за отношенията между САЩ и Китай

Коронавирусът сякаш отключи всички нестихнали спорове между двете най-големи икономики

20:20 | 15 май 2020
Обновен: 08:51 | 5 юни 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

На 15-ти януари тази година изглеждаше сякаш Китай и САЩ се опитваха да избегнат бързото впускане в нова Студена война. Тогава при подписването на предварителната търговска сделка между двете най-големи икономики американският президент Доналд Тръмп обяви във Вашингтон, че отношенията между САЩ и Китай никога не са били по-добри, пише Bloomberg в свой анализ.

Сключеното споразумение между президента Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин засили надеждите, че доминиращата световна сила може да разреши различията си с Китай по мирен път. В същия ден, на 15-ти януари, здравни експерти от китайския град Ухан съобщиха, че не изключват варианта за предаването от човек на човек на мистериозна пневмнония, от която към този момент са заразени 41 души. Впоследствие мъж, който е бил в Ухан, се завърна у дома си в САЩ, носейки смъртоносната зараза. Той бе първият потвърден случай на коронавирус в страната.

Четири месеца по-късно вирусът предизвика най-тежката здравна криза от поне 100 години, уби над 300 хил. души и вкара световната икономика в дълбока рецесия. Пандемията също така разкри някои от най-лошите сценарии относно отношенията между САЩ и Китай. Двете страни са в най-близката си точка до конфронтация от близо четири десетилетия, когато Пекин и Вашингтон изградиха дипломатически отношения.

Споровете между двете страни за веригите на доставки, визите, киберпространството и ситуацията в Тайван ескалират, като те всъщност никога не са били разрешени. Тръмп дори изразява силно недоволство от търговското споразумение. Той обяви, че не желае да разговаря със Си Дзинпин и че САЩ ще спести 500 млрд. долара, ако прекрати отношенията си с Китай.

Спорът ще става все по-шумен с наближаването на президентските избори в САЩ през ноември. Тръмп продължава да обвинява Китай за предизвикването на пандемията, чиято цел по думите му е да го възпрепятства от победата на изборите. Междувременно правителствотот на китайския президент засилва националистическите настроение в страната против САЩ, тъй като спадът на износа и повишената безработица тласкат Китай към най-голямото свиване на икономиката му от десетилетия.

„Изглежда, че влиянието на коронавируса доведе до изострянето на отношенията между САЩ и Китай до краен предел“, коментира китайският политически експерт Гао Зикай.

„Отношенията между САЩ и Китай не са били в такова опасно състояние от нормализирането им през 1979 г.“, обяснява той.

Понастоящем търговското споразумение понижава риска от налагането на нови мита, но другите спорове между двете страни продължават да ескалират. Тръмп и администрацията му обвиняват Китай на ежедневна база. Сред обвиненията са, че вирусът е тръгнал от китайска лаборатория в Ухан и че китайски хакери се опитват да откраднат информация на американски организации, които търсят ваксина.

В същото време китайски дипломати и държавните медии в страната дават гласност на конспиративни теории. В тях се твърди, че американската армия е докарала вируса в Ухан, а също така се обвиняват определени американски политици, че хвърлят нарочно вината върху Китай. Те определят администрацията на Тръмп като лъжци, а във вечерната новинарска емисия в азиатската страна държавният секретар на САЩ Майк Помпео бе наречен „зъл“.