Дилемата на бедните страни - безработица или нови огнища на Covid-19

Броят на заразените и смъртните случаи в развиващите се страни растат, вместо да се забавят

15:22 | 26 май 2020
Снимка:  Veejay Villafranca/Bloomberg
Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg

Автомобилните заводи подновяват дейността си в Бразилия и Мексико. Влаковете тръгват в голяма част от Индия. Миньорските компании започват повторно работа в Перу. 

Най-големите развиващи се страни в света следват стъпките на САЩ и Европа за облекчаване на ограниченията, целящи забавяне на пандемията от коронавирус, пише The Wall Street Journal.  

Има обаче съществена разлика: по-бедните страни започват да отварят икономиките си, докато броят на заразените и смъртните случаи растат, вместо да се забавят. 

Здравните експерти предупреждават, че това води до риск от експлозивно увеличение на заболеваемостта и смъртността в претъпкани бедни квартали в развиващия се свят.  

„Броят на смъртните случаи в Бразилия и останалата част от Южна Америка може далеч да надхвърли това, което виждаме в САЩ“, казва Питър Хотес, декан на Националното училище по тропическа медицина към Медицинския колеж „Бейлор“.  

Ежедневният брой на смъртните случаи вече нараства в развиващия се свят и в отделни моменти дори се конкурира с някои от най-лошите дни на пандемията в Европа. Бразилия и САЩ са единствените държави, в които над 1000 души ежедневно умират от пандемията. Мексико в момента е на трето място по брой на ежедневните смъртни случаи след САЩ и Бразилия, последвана от Великобритания.  

Когато сцените с препълнените болници в Италия в края на март обиколиха целия свят, стреснатите правителства в по-бедните страни започнаха да се притесняват за собствените си лошо подготвени болници и въведоха мерки за престой у дома и други стъпки за забавяне разпространението на новия коронавирус.  

Стъпките, които в много страни бяха предприети на по-ранен етап, отколкото в Европа или САЩ, позволиха на някои правителства да увеличат капацитета си за лечение на болните и тестването за вируса, като така забавиха разпространението на силно заразния патоген. 

Това убеди президентите от Бразилия до Мексико и Танзания, че опасенията от пандемията са пресилени. В края на април президентът на Мексико заяви, че страната му се е справила с вируса.  

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията са на мнение, че икономиките не трябва да се отварят отново, докато не се наблюдава спад в общите случаи или в положителните тестове за период от 14 дни. Европейските страни и по-голямата част от САЩ показаха траен спад преди рестартирането на икономиките.  

В рамките на развиващия се свят обаче ограничителните мерките не са обърнали хода на епидемията, а просто са забавили темповете на растеж. И докато страните се подготвят да отворят икономиките си, вирусът е нараснал до степен, в която заплашва да порази населението им.  

Въпреки това, правителствата твърдят, че много от хората, особено онези 1,6 милиарда, които работят глобално в сивия сектор, страдат повече от ограничителните мерки, отколкото от самия вирус. Стотици милиони хора са загубили работата си и нивото на бедност в целия свят расте.  

"Разгледахме всички сценарии, включително пълно блокиране, но ако трябва да бъдем честни, не можем да си го позволим", заяви министърът на информацията на Египет Осама Хейкал в телевизионно интервю миналата седмица.  

Върховият съд в Пакистан миналата седмица разпореди всички магазини да бъдат отварени, включително търговските центрове в Карачи, като се аргументира, че правителството се фокусира твърде много върху спирането на разпространението на пандемията.  

Докато лидерите в по-заможните страни се сблъскват с подобни компромиси, дилемата на лидерите в развиващите се страни е особено голяма. Всяка седмица, в която повторното отваряне на икономиките се отлага, създава повече бедност, увеличавайки шансовете за социални вълнения и насилие. А твърде скорошното повторно отваряне може да доведе до нови огнища на болестта.