Ухан тества милиони жители за 12 дни заради опасенията от нова вълна на коронавируса

Масовото тестване е част от усилията на Китай да предотврати завръщането на епидемията на всяка цена

14:37 | 26 май 2020
Снимка: Barcroft Media
Снимка: Barcroft Media

Ухан, първоначалният епицентър на коронавирусната пандемия в Китай, посочи, че е тествал милиони хора за 12 дни,  след като няколко нови случая на заразени с коронавирус събудиха опасенията за задаваща се втора вълна на инфекцията, съобщава Bloomberg.

Общо 6.68 милиона души са били подложени на тестове, от които са регистрирани 206 асимптоматични случая, сочат изчисления на Bloomberg, базирани на ежедневните данни, публикувани от местната здравна комисия.

Масовото тестване в Ухан е част от усилията на Китай да предотврати завръщането на епидемията на всяка цена, след като тя доведе до затварянето на големи части от втората по големина икономика в света. Ново огнище на заразата в североизточната част на Китай доведе до завръщането на карантината, която обхвана над 100 милиона жители.

Амбициозният план за тестване в Ухан беше обявен на 12-ти май - няколко дни, след като бяха регистрирани първите случаи на новозаразени след отмяната на блокадата в града, продължила над два месеца. Темпът на тестване се увеличи бързо в хода на кампанията, като Ухан е тествал над 1.1 милиона души на 23 май, над 26 пъти повече от броя на тестовете, които бяха проведени през първия ден, посочиха от местната здравна комисия.

Китайският президент Си Дзинпин подчерта необходимостта “да не се пропилее трудно спечеленото постижение” по отношение овладяването на вируса в рамките на среща с представители на Хубей - провинцията, чиято столица е Ухан.

Още преди да започне кампанията за масово тестване, много компании в китайския град поеха инициативата да тестват всички свои служители преди завръщането им на работа, тъй като в противен случай рискуват дружествата да бъдат отново затворени при наличието на заразен.

Китай също така започна и серологично проучване, за да установи истинския мащаб на коронавирусното огнище. Проектът включва изследователи, които взимат кръвни проби на хора, за да установят дали те са изградили антитела срещу коронавируса. Целта е по този начин да се разбере дали тези хора вече са били заразени.