Германия осигури допълнителна защита на ключовите си компании от поглъщания

Здравеопазването, енергетиката, дигиталните сектори са сред защитените

18:32 | 18 юни 2020
Обновен: 18:34 | 18 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предложението на канцлера Ангела Меркел да засили защитата на германските компании от чуждестранни придобивания получи окончателно одобрение в парламента в четвъртък на фона на опасенията за потенциални придобивания от компании, управлявани от Китай и други държави, предава Bloomberg. Здравеопазването, енергетиката, дигиталните сектори са сред допълнително защитените. 

Министърът на икономиката Петер Алтмайер, близък съюзник на Меркел, заяви пред депутатите преди гласуването, че законодателството няма за цел да възпрепятства инвестициите в най-голямата икономика в Европа, а да помогне за защитата на ключови германски компании, включително тези, които могат да бъдат по-уязвими заради коронавируса.  

„Нашите скрити шампиони, нашите малки и средни компании и компании, които временно страдат заради пандемията, не трябва да са беззащитни срещу придобивания“, каза Алтмайер пред депутатите в Бундестага в Берлин.  

„Искаме да знаем какво се случва, искаме да знаем кой стои зад потенциалните инвеститори. Не всички, които искат да инвестират, имат еднакво честни намерения“, добави той.  

Законът ще позволи на правителството да блокира придобивания, които представляват „потенциална намеса“ при по-нисък праг спрямо предходните правила. Законът също така понижава прага, при който ще се прави преглед на инвестициите в сектора на здравеопазването. Ще бъдат разглеждани сделки с дял от поне 10% в сравнение с предишните 25%.  

Освен че ще защитят производителите на лекарства и предпазни средства, новите правила ще защитят и германските компании, работещи в енергийния сектор и цифровата икономика, заяви Алтмайер миналия месец. 

Германия тази седмица се съгласи да закупи 23% дял в CureVac, участник в надпреварата за коронавирусна ваксина. Изявлението идва, след като през март се разпространиха спекулации, че САЩ искат да купят компанията или нейната технология. 

Ходът на Германия да засили защитите на своите компании отразява по-широка тенденция в цяла Европа. Комисарят на Европейския въпрос по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер разкри в сряда плановете за укрепване на местните индустрии в борбата срещу сливанията и придобиванията и срещу нелоялната конкуренция от страна на конкуренти, субсидирани от чужди държави. 

Предложените ограничения, които вероятно ще бъдат формализирани в проектозакона догодина, в крайна сметка биха могли да доведат до забрана на някои компании да извършват придобивания или да ги принудят да продават активи, както и да позволят на Европейската комисия да налага глоби.