Германия инвестира над 500 млн. евро за обучение на стажанти

Пакетът ще е в помощ на малки и средни компании, засегнати от кризата

21:35 | 24 юни 2020
Обновен: 23:25 | 24 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Германия инвестира над 500 млн. евро за обучение на стажанти

Германското правителство смята да инвестира над 500 милиона евро за осигуряване на вътрешнофирмено обучение за стажанти в условията на коронакризата, пише Die Zeit.

Компании с до 249 служители, въвели схемата за частична безработица или отчитащи спад в приходите си, но все пак поддържащи или дори увеличаващи броя на стажантите си, ще получат от 2 до 3 хил. евро помощ. Според ключовото споразумение на федералното правителство 280 милиона евро са предвидени само за тази цел.

Помощ за стажантите се предоставя и при избегната система за частична заетост или ако те са част от компании, които са в процедура по обявяване на фалит.

Досега компаниите трябваше да продължат да изплащат пълно възнаграждение на стажантите в срок шест седмици, преди да могат да могат да ги включат в кандидатстването за схемата за частична заетост в Германската агенция по заетостта.

Секторите на занаятчийството, промишлеността и търговията са обезпокоени, тъй като в сравнение със същия период на предходната учебна година, започваща през есента, са сключени значително по-малко стажантски договори.

Пакетът, който предстои да бъде приет, трябва да помогне на малките и средни компании да продължат процеса по обучението на стажантите си дори в условията на настоящите икономически затруднения, заяви федералният министър на образованието Аня Карличек. „Особено сега младежта ни се нуждае от добри перспективи за работа“, допълни тя.