Германските търговци на дребно призовават клиентите към повече дисциплина

50 хил. търговци на дребно вече са застрашени от фалит

18:45 | 31 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Търговците на дребно в Германия се страхуват от подновяване на нови блокади около коорнавируса на фона на нарастващия брой новоустановени инфекции. Рискът от фалит вече е реален. Затова Германската търговска асоциация призовава клиентите да бъдат по-дисциплинирани, пише Tagesschau.

Германската търговия на дребно е застрашена от огромен спад заради коронакризата. Много търговци все още не се преодолели последиците от извънредното положение.

Поради тази причина Германската търговска асоциация (HDE) апелира хората да се придържат към правилата за хигиена и социална дистанция.

„Притеснително е, че много хора очевидно вече не спазват толкова стриктно правилата и броят на заразените отново се увеличава“, предупреди президентът на HDE Йозеф Санктьоханзер. Той призовата потребителите към това да бъдат отговорни и да не се унищожава постигнатото до момента.

50 хил. търговци на дребно вече са застрашени от фалит

"При втора блокада много търговски компании вече няма да могат да бъдат спасени", твърди Санктйоханзер. В периода между средата на март и средата на април голяма част от търговията на дребно в цялата страна трябваше да бъде преустановена.

С това решение на федералните правителството и отделните правителства на провинциите по-нататъшното разпространение на вируса бе овладяно в пика на пандемията.

50 хил. работни места в търговски обекта в цялата страна са застрашени от кризата, изчислява HDE. Заради спад в продажбите се очаква кризата да коства на компаниите 40 млрд. евро, изключвайки търговията с храни.

Според HDE всеки клиент е похарчил около 10% по-малко през март, април и май за всяка покупка от физически магазин.

Секторът на дребно също реализира по-малко приходи от продажби през юни - с 1,6% по-ниски, отколкото през май, съобщава Федералната статистическа служба. Текстилната промишленост бе особено засегната. Магазините за стоки и универсалните магазини също печелят по-малко. От друга страна, електронната търговия и онлайн поръчките регистрират бум.

Броят на инфекциите е по-висок от този през май

Сред търговците възниква безпокойство, че ще трябва да преодолеят следващ икономически застой при евентуално затягане на мерките около коронавируса. Пандемията продължава да се разраства. Според института „Роберт Кох“ само за последните 24 ч. са били регистрирани 870 нови инфекции. В четвъртък са отчетени повече от 900 случая. Това е най-високият брой на заразени от май насам, изключвайки тези в рамките на месокомбината Tönnies през юни.

Ако броят на 50 нови инфекции на 100 хил. жители в даден район или град бъде надвишен в рамките на седмица, тогава отново ще се въведат предишните ограничения. Това е договорено още през май.

"Щом първата вълна на пандемията донесе такива драматични последици в търговията на дребно, не искам да си представя втора. Много търговци на дребно, при допълнителни ограничения или дори втора фаза на блокиране, няма да има шанс да избегнат фалит", опасява се Санктйоханзер.

До момента има по-малко процедури по несъстоятелност, отколкото в годините на финансовата криза.

След 30 септември приключва държавната помощ за компаниите и търговците са заплашени от обявяване на несъстоятелност в случай, че инфекциите не намалеят.

Междувременно, след намалението на ДДС, инфлацията в Германия отново е отрицателна за първи път от четири години. Потребителските цени паднаха с 0,1% през юли на годишна база.

Освен това броят на безработните в Германия нараства с 57 хил. до 2,91 млн. през юли на месечна база и с 635 хил. на годишна база. Делът на безработицата в рамките на един месец се повишава с 0,1 процентни пункта до 6,3%.

Също така БВП на Германия се свива с 10,1% на тримесечна база, което е най-тежкият спад от началото на водене на статистика за тримесечита през 1970 г., като понижения се отчитат при износа, потребителските разходи и инвестициите. Въпреки че индикатори на изследването сигнализират за завръщане към растежа, високата безработица представлява продължаващ риск, който заплашва възстановяването.