За първи път от 2016 г.: Инфлацията в Германия е отрицателна

Икономисти смятат, че тя може да се върне на положителна територия през август

21:55 | 30 юли 2020
Обновен: 21:56 | 30 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След намалението на ДДС инфлацията в Германия отново е отрицателна за първи път от четири години. Потребителските цени паднаха с 0,1% през юли на годишна база, информира Федералната статистическа служба на база на предварителни данни. Годишната инфлация в Германия беше отрицателна за последен път през април 2016 г., когато отново се забавя с 0,1%, съобщава Der Spiegel.

Енергията в домакинствата и горивата бяха значително по-евтини, отколкото през юли 2019 г. (-6,7%). За разлика от тях, храните поскъпнаха с 1,2% в рамките на една година.

Спрямо предходния месец потребителските цени се понижиха с 0,5%. За да повиши потреблението в условията на криза, геманското правителство намали ДДС за половин година от 1-ви юли. Търговците на дребно и доставчиците на услуги са свободни да решават дали и как да прехвърлят по-ниската ДДС ставка на потребителите.

Икономистът от Commerzbank Марко Вагне коментира, че според неговата оценка инфлацията трябва да се върне на положителна територия през август, тъй като е вероятно цените на енергията да се повишат на фона на нарастващите цени на петрола.

Инфлационното равнище е важен показател за паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). Тя се цели към инфлация от малко под 2,0% за цялата еврозона - достатъчно далеч от нулевата стойност. Трайно ниските и падащи цени могат да накарат компаниите и потребителите да отложат инвестициите, което да забави икономиката.

В Германия хармонизираният индекс на потребителските цени за паричната политика на ЕЦБ (HVPI) по данни на статитистическата служба е бил 0,0% през юли спрямо същия месец на предходната година и с 0,5% под нивото през юни 2020 г. ЕЦБ прогнозира драстичен икономическа спад в еврозоната за цялата 2020 г. в резултат на коронакризата, както и инфлация от едва 0,3%.

Междувременно броят на безработните в Германия нараства с 57 хил. до 2,91 млн. през юли на месечна база и с 635 хил. на годишна база. Делът на безработицата в рамките на един месец се повишава с 0,1 процентни пункта до 6,3%, съобщават от от Федералната агенция по заетостта в Нюрнберг.

Освен това БВП на Германия се свива с 10,1% на тримесечна база - най-тежкият спад от началото на водене на статистика за тримесечита през 1970 г., като понижения се отчитат при износа, потребителските разходи и инвестициите. Въпреки че индикатори на изследването сигнализират за завръщане към растежа, високата безработица представлява продължаващ риск, който заплашва възстановяването.